Ser zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, masłem, żółtkami i kilkoma kroplami aromatu pomarańczowego. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i wymieszać.
Rodzynki zalać wrzącą wodą. Dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego, wymieszać i zostawić pod przykryciem do ostudzenia (można to przygotować wcześniej, żeby nie czekać). Następnie rodzynki osączyć i dodać do masy serowej.
Masę serową przełożyć do garnka i zagotować. Do mleka dodać budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie rozmieszać i wlać do gotującej się masy serowej. Chwilkę pogotować cały czas mieszając.
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć warstwę herbatników (wyjdzie około 26 sztuk) wylać 1/3 część gorącej masy serowej, wyłożyć warstwę herbatników, 1/3 część gorącej masy serowej, warstwę herbatników, 1/3 część gorącej masy serowej i warstwę herbatników. Odstawić do ostudzenia.
Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę pomarańczową wylać na herbatniki. Włożyć do lodówki na 24 godziny.
Smacznego.