Przepisy Extra

Ciasto arbuzowe na krakersowym spodzie - dla dbających o linię

To bardzo ciekawy, ale też łatwy i dosyć szybki przepis na słodkie ciasto, i co warte podkreślenia, nie zawierające ani grama cukru! Słodycz ciasta pochodzi od jego składników...

Ciasto składa się z dwóch warstw. Spód stanowi jasna masa krakersowa, przygotowana z pokruszonych krakersów z dodatkiem masła i mleka. Na niej wyłożono masę wykonaną z miąższu arbuza z dodatkiem żelatyny. Wierzch ciasta posypano płatkami migdałowymi. Ciasto jest słodkie i aromatyczne, a ponadto ładnie się prezentuje.

No i jeszcze jedna informacja, być może najważniejsza: przepis polecamy do wykonania zwłaszcza tym cukiernikom, którzy nie lubią pieczenia w piekarniku w czasie letnich upałów, ponieważ to ciasto przygotowano bez… pieczenia! Czytaj więcej

Do jego wykonania potrzebna będzie tylko lodówka, bowiem jego elementy wymagają schłodzenia. Dzięki takiej technologii przygotowania przepisu, ciasto doskonale nadaje się do podania w okresie letnich upałów, ponieważ świetnie schłodzi organizm. Nawet jeśli podane zostanie do kawy.

Polecamy i życzymy smacznego :)

Składniki:

Krakersowy spód:
18 dag krakersów (1 opakowanie)
10 dag masła
5 łyżek mleka
Arbuzowa masa:
1 kg arbuza (waga bez skórki i pestek)
3 łyżki żelatyny
Do dekoracji:
5 łyżek płatków migdałów

Sposób wykonania:

Krakersy (słone) połamać na małe kawałki i przełożyć do miski. Masło przełożyć do garnka, dodać mleko i razem podgrzać, aby składniki się połączyły. Następnie wlać do krakersów i razem wymieszać łyżką. Średniej wielkości tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć masę krakersową. Ucisnąć, wyrównać łyżką i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

W tym czasie arbuza obrać z pestek i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski i zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i dokładnie rozmieszać. Letnią żelatynę wlać do masy arbuzowej, razem wymieszać i włożyć do lodówki. Tężejącą masę arbuzową wyłożyć na krakersowy spód. Wierzch ciasta udekorować płatkami migdałowymi i schłodzić w lodówce.

Ciasto jest bardzo dobre, słodkie, lecz nie dodajemy do niego ani grama cukru! Diabetycy i osoby będące na diecie śmiało mogą się nim częstować :) Do tego jest łatwe, szybkie do przygotowania i nie wymaga pieczenia. Jest super na wakacyjne upały!

Smacznego.

Dodane przez w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
4.3 stars based on 4 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
To tak jak ja ;) Dziękuję i wzajemnie udanych wypieków :)
Dorota [2014-09-16 22:10:47]
Taka zamiana mi się podoba :) Ale np. diabetycy wybiorą krakersy. Dla mnie przełamanie słodkiej masy słonym krakersami też jest fajne, jak np. w cieście, gdzie słodką masę karmelową przekładamy słonymi herbatkami. Pozdrawiam moją imienniczkę :)
Dorota [2014-08-08 23:30:27]
No szkoda, że nie smakowało, ale o gustach się nie dyskutuje ;) Masę można spróbować i ewentualnie dodać cukru, każdy wie jak smakuje arbuz - dla mnie jest akurat słodki, a nawet za słodki... pozdrawiam :)
Dorota [2014-08-01 10:13:34]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.