Każdą galaretkę rozpuścić osobno w ¾ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i zostawić do stężenia. Następnie stężałe galaretki pokroić w kostkę (średniej wielkości).
Jogurt naturalny przełożyć do miski, dodać cukier puder, kilka kropli ekstraktu waniliowego i razem zmiksować. Żelatynę rozpuść w ½ szklanki gorącej wody i dokładnie razem rozmieszać. Letnią żelatynę dodać do masy jogurtowej i razem zmiksować. Następnie dodać kostki galaretki (żółtą, czerwoną i zieloną) i delikatnie wymieszać łyżką.
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie formy rozłożyć warstwę herbatników (na 1 warstwę wyjdzie około 24 herbatników). Następnie wyłożyć masę jogurtową z galaretkami i wyrównać. Na górze rozłożyć kolejną warstwę herbatników, lekko docisnąć i włożyć do lodówki do schłodzenia.
Ciasto jest dietetyczne i orzeźwiające - idealne na lato, na upały. Do tego ma same plusy: bo jest to ciasto bez pieczenia, bez mąki, bez jajek, do tego jeszcze proste i szybkie (pomijając czas oczekiwania na galaretki) - nic tylko go zrobić i się nim rozkoszować ;)
Smacznego.