Przepisy Extra

Ciasto Artusia

Składniki:

2 galaretki truskawkowe
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
40 dag masła
5 jajek
2 łyżki kakao
10 dag czekolady mlecznej
ok. 35 dag okrągłych biszkoptów
ok. 30 dag ciastek Delicje np. wiśniowe

Sposób wykonania:

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i ostudzić.

½ szklanki mleka odlać i rozpuścić w nim budynie śmietankowe. W pozostałym mleku rozpuścić ½ szklanki cukru, zagotować i wlać do niego rozpuszczone budynie. Razem ugotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z żółtkami i z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać ostudzony budyń. Na koniec do kremu dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.

Krem podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i pokrojoną w kostkę czekoladę mleczną. Natomiast do drugiej części kremu dodać pokrojoną w kostkę galaretkę truskawkową.

Dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć biszkoptami. Na nich rozsmarować kakaowy krem z kawałami czekolady. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, a na nich rozsmarować jasny krem z kawałami galaretki. Na wierzchu ciasta rozłożyć ciastka Delicje (polewą do góry). Włożyć do lodówki na około 12 godzin.

Smacznego.

Dodane przez Dorota Kwas w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Tort owocowy
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Biedronka
Komentarze do przepisu:
Znam ten przepis. Masę robię troszkę inaczej, nie dodaje do niej jajek, samo masło, cukier i budyń.
Danuta [2010-09-10 18:49:14]
bardzo dobre mi wyszło
Basia. [2010-06-09 14:49:23]
Wspaniałe ciasto dla tych którzy kochają desery w stylu serników na zimno,mój mąż z pewnością będzie zachwycony nie mówiąc o dzieciach,poza tym wydaje się proste w wykonaniu.Pozdrawiam.Wkrótce napisze jak wyszło i jakich doznań organoleptycznych przyniosło konsumującym.
eukaliptus82 [2010-05-18 13:00:52]
Bardzo dobre ciasto:) Wszystkim smakowało. Chociaż ja dodałabym mniej cukru bo jak dla mnie jest za słodkie. Ale daje 5
Agata [2009-12-31 09:02:02]
mniam,ale za duzo tych dodatkow co do delicji i na dodatek GALARETKA:))
kachawroclaw [2009-11-26 12:33:02]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.