Przepisy Extra

Ciasto biszkoptowe z masą krówkową i pianką

Składniki:

Biszkopt jasny:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
½ szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
masa krówkowa o smaku kokosowym (40 dag np. Bakalland)
kakaowe herbatniki (15-20 dag)
Pianka:
1 galaretka truskawkowa
250 ml śmietany 30%
Do dekoracji:
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać na gładką masę. Następnie dodać żółtka i jeszcze ubijać. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i razem wymieszać. Biszkopt wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ostudzić.

Do szklanki wsypać kawę rozpuszczalną i cukier. Zalać gorącą wodą, wymieszać i ostudzić. Gotowym ponczem nasączyć biszkopt.

Masę krówkową można włożyć do gorącej wody na kilkanaście minut (żeby łatwo dała się rozsmarować). Następnie puszkę otworzyć, rozsmarować masę na biszkopcie i przykryć warstwą kakaowych herbatników.

Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Gdy zacznie tężeć ubijać ją mikserem, do momentu aż powstanie pianka. Schodzoną śmietanę ubić, a następnie połączyć z ubitą pianką. Gotową masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ja je kupowałam w Delikatesach Centrum, a były to herbatniki Petit Beurre firmy Simsek 350 gram. Można też poszukać w supermarketach Tesco lub Real. Życzę udanego wypieku oraz zdrowych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych :)
Ewelinka [2011-04-18 20:10:13]
Pani Ewelinko, a gdzie kupić te kakaowe herbatniki i co to za prodecent( wszędze są ale tradycyjne jasne)? Życzę Radosnych Świąt.
Kasia O [2011-04-18 07:20:33]
Witam, tak to są zdjęcia do podanego niżej przepisu. Na ciepłej masie krówkowej położyłam kakaowe herbatniki. Ciasto kroiłam dopiero na drugi dzień, było mięciutkie (a herbatniki jak mogłoby się wydawać, że będą twarde również zmiękły i zrobiły się wyglądem podobne do biszkoptu, ale to są na 100% herbatniki - na 3 zdjęciu można u góry zobaczyć ich charakterystyczny kształt - takie zaokrąglone rogi). Serdecznie pozdrawiam i zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo warto :)
Ewelinka [2011-03-31 17:37:58]
Witam.Czy te zdjęcia są od tego przepisu, bo nie widzę na nich herbatników tylko biszkopt kakaowy.
Teresa [2011-03-31 15:16:27]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.