Przepisy Extra

Ciasto drożdżowe z aronią i kruszonką

Składniki:

Rozczyn:
250 ml mleka
3 dag drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki pszennej
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
sól
6 łyżek cukru pudru
5 dag masła
Kruszonka:
10 dag masła
¾ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
aromat cytrynowy
Dodatkowo:
40 dag aronii (mrożonej)
cukier puder

Sposób wykonania:

Mleko lekko podgrzać, wsypać do niego cukier, mąkę pszenną i dodać rozkruszone drożdże. Całość razem wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Do miski wsypać mąkę pszenną. Dodać żółtka, szczyptę soli, cukier puder, roztopione i ostudzone masło oraz podrośnięty rozczyn. Całość razem wymieszać i wyrobić ręką. Następnie przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 2 godziny, aż ciasto podwoi, a nawet potroi swoją objętość.

W tym czasie przygotować kruszonkę. Do miski przełożyć masło, dodać mąkę pszenną, cukier i kilka kropli aromatu cytrynowego. Całość razem wymieszać i zamrozić.

Na podrośnięte ciasto drożdżowe rozłożyć zamrożoną aronię, a na nią zatrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożoną kruszonkę.

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.

Letnią drożdżówkę posypać cukrem pudrem, pokroić na kawałki i podać na stół - uwaga! znika błyskawicznie :)

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.