Mleko lekko podgrzać, wsypać do niego cukier, mąkę pszenną i dodać rozkruszone drożdże. Całość razem wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Do miski wsypać mąkę pszenną. Dodać żółtka, szczyptę soli, cukier puder, roztopione i ostudzone masło oraz podrośnięty rozczyn. Całość razem wymieszać i wyrobić ręką. Następnie przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 2 godziny, aż ciasto podwoi, a nawet potroi swoją objętość.
W tym czasie przygotować kruszonkę. Do miski przełożyć masło, dodać mąkę pszenną, cukier i kilka kropli aromatu cytrynowego. Całość razem wymieszać i zamrozić.
Na podrośnięte ciasto drożdżowe rozłożyć zamrożoną aronię, a na nią zatrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożoną kruszonkę.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.
Letnią drożdżówkę posypać cukrem pudrem, pokroić na kawałki i podać na stół - uwaga! znika błyskawicznie :)
Smacznego.