Przepisy Extra

Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką

Składniki:

Rozczyn:
2,5 dag drożdży
1/2 szklanki letniego mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 jajko
2 łyżki masła
sól
Masa owocowa:
1 kg papierówek (waga po obraniu)
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 kg jagód
Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki cukru
5 dag masła
2 łyżki śmietany 18%
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Drożdże rozkruszyć i przełożyć do letniego mleka. Dodać mąkę pszenną i cukier. Całość razem wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

Do miski przesypać mąkę pszenną. Dodać cukier, jajko, masło, szczyptę soli i rozczyn. Całość razem wymieszać i długo wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Papierówki obrać, opłukać i osuszyć. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do garnka. Dodać cukier i sok z cytryny. Całość razem wymieszać i smażyć. Jagody obrać z liści, opłukać i osuszyć.

Do mąki pszennej dodać cukier, miękkie masło i śmietanę. Posiekać nożem, a następnie wyrobić ręką kruszonkę.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej drożdżowe ciasto, nakłuć widelcem i odstawić na kilka minut aby podrosło. Na surowym cieście rozłożyć letnią masę jabłkową, na niej jagody, a wierzchu ciasta kruszonkę. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C. Po wyciągnięciu z piekarnika ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.