Drożdże rozkruszyć i przełożyć do letniego mleka. Dodać mąkę pszenną i cukier. Całość razem wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Do miski przesypać mąkę pszenną. Dodać cukier, jajko, masło, szczyptę soli i rozczyn. Całość razem wymieszać i długo wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Papierówki obrać, opłukać i osuszyć. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do garnka. Dodać cukier i sok z cytryny. Całość razem wymieszać i smażyć. Jagody obrać z liści, opłukać i osuszyć.
Do mąki pszennej dodać cukier, miękkie masło i śmietanę. Posiekać nożem, a następnie wyrobić ręką kruszonkę.
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej drożdżowe ciasto, nakłuć widelcem i odstawić na kilka minut aby podrosło. Na surowym cieście rozłożyć letnią masę jabłkową, na niej jagody, a wierzchu ciasta kruszonkę. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C. Po wyciągnięciu z piekarnika ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego.