Przepisy Extra

Ciasto jabłkowo-gruszkowe ze śmietaną

Składniki:

Ciasto:
2 ½ szklanki mąki pszennej
25 dag margaryny
1 jajko
¾ szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowo-gruszkowa:
70 dag jabłek
70 dag gruszek
Masa śmietankowa:
40 dag śmietany 18%
½ szklanki cukru
1 budyń czekoladowy
Dodatkowo:
1/3 szklanki bułki tartej

Sposób wykonania:

Do mąki pszennej dodać miękką margarynę, jajko, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie podzielić na pół. Jedną część ciasta wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) i posypać bułką tartą. Drugą część ciasta zamrozić.

Jabłka i gruszki obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Ostudzić i wyłożyć na surowe ciasto.

Do śmietany dodać cukier, budyń czekoladowy i wymieszać. Następnie wyłożyć na masę jabłkowo-gruszkową i zetrzeć drugą część ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.