To bardzo ciekawy sposób na kakaowy jabłecznik w kruchym cieście - mniam :)
Na spodzie kruche ciasto, potem aromatyczne kawałki jabłuszek, a na górze krucha czekoladowa beza, a w niej schowane soczyste śliwki - normalnie owocowe cudo!
Ten jesienny wypiek jest dosyć łatwy i szybki do przygotowania.
Smacznego :)
Do mąki pszennej dodać cukier puder, proszek do pieczenia, kakao, żółtka, margarynę, masło i olej słonecznikowy. Razem wymieszać, zagnieść ciasto i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm.
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i osuszyć. Pokroić w dużą kostkę, przełożyć do garnka, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i cynamon. Wymieszać i smażyć. Pod koniec smażenia wsypać galaretkę cytrynową w proszku i wymieszać. Ciepłą masę jabłkową wyłożyć na surowe ciasto i ostudzić.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać budyń czekoladowy w proszku i wymieszać. Połowę czekoladowej bezy wyłożyć na masę jabłkową, posypać bułką tartą, wyłożyć śliwki pokrojone w dużą kostkę i resztę czekoladowej bezy. Całe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.