Przepisy Extra

Ciasto kokosowe z kisielem

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z cytryny
Masa z kisielem:
2 kisiele cytrynowe
puszka ananasa w syropie
Do dekoracji:
10 dag wiórków kokosowych
2 łyżki masła

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy (o średnicy 24 cm). Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z przegotowaną wodą.

Ananasy osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Do soku z ananasów dodać wodę, tak, aby w sumie było ½ litra.

1 ½ szklanki soku zagotować, a w pozostałym rozpuścić kisiel, i wlać do gotującego się soku. Ugotować kisiel. Następnie dodać pokrojone ananasy, i gorącą masę wyłożyć na biszkopt.

Kokos podsmażyć na maśle. Posypać nim masę z kisielem. Całe ciasto włożyć na 10 minut do nagrzanego piekarnika.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
18 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Tort owocowy
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję za cenną poradę. Wypróbuję i również pozdrawiam :)
Dorota [2014-01-14 12:45:02]
W prodiżu to zazwyczaj wychodzą wysokie biszkopty. Na to że biszkopt wyszedł niski mogło wpłynąć kilka czynników np.: mokra miska, do której przekładamy białka, za krótko ubijane białka i masa nie jest sztywna, różna temperatura składników itd.
Dorota [2010-10-11 12:17:58]
smaczne, ale wyszedł mi niziutki biszkopt, może dlatego, że piekłam w prodiżu :)
Paula [2010-10-10 21:33:01]
ciasto super .oczywiście ja nie jadłam bo jestem na diecie ale moi mężczyźni w domu bardzo chwalą i sie nim zajadają.
beabor7 [2010-10-03 14:22:15]
te ciacho jest pyszne
Sosuro [2008-12-21 15:57:08]
Ja robie taki tylko zamiast ananasa jabłka i budyń na soku jabłowym a jak ostygnie to przed podaniem można bitą śmietaną udekorować ,spróbuję ananasowej wersji.pozdrawiam
aggusia [2008-10-28 12:06:27]
Ciasto wyszło bardzo cieniutkie, biszkopt niestety nie wyrósł tak wysoki. Spróbuje następnym razem zrobić z 6 jaj.
Kaśka [2007-10-14 09:56:31]
Ananasy należy wyciągnąć z zalewy i do tej zalewy należy dodać tyle zimnej wody, aby w sumie było 1/2 litra. Następnie z tego 1/2 litra "płynu"-soku należy odlać 1 i 1/2 szklanki i to zagotować. A w pozostałym soku należy rozpuścić kisiel w proszku, wymieszać to razem, a następnie wlać to do gotującego się soku (tej 1 i 1/2 szklanki). Powodzenia ;)
Dorota [2007-08-06 21:51:55]
czy moze mi ktos pomoc? Nie rozumiem jednej rzeczy. Raz jest napiszane 1/2 soku a nastepnie 1 1/2 to ja juz nie wiem skad wziac reszte.
nati [2007-08-06 10:56:00]
Właśnie zrobiłem...ciasto jest fantastyczne,a przede wszytskim jak na moje kulinarne zdolności nie jest trudne:) mmm pycha:D
madzialenka [2007-01-23 12:24:32]
<mniam> moja mama robila 1 raz wyszedl zakalec ale poniewaz mojej mamy to i tak pyszne:D<lol>
Kiersztynello [2007-01-12 18:29:15]
dzisiaj robiłam to ciasto i już znikło pycha
sabi1 [2006-12-09 18:37:37]
Z masą z kisielem przez te 10 minut nic się nie stanie. Proszę się nie bać - przepis sprawdzony. Powodzenia ;)
Dorota [2006-11-03 16:16:55]
nic z tą masą się nie stanie? Kisiel nie rozpuści się pod wpływem temperatury?
Ewelina [2006-11-03 16:11:03]
szkoda tylko ze opada ten glupi biszkopt:/
martyna [2006-10-29 17:48:14]
przepis na ciasto kokosowe z kisielem jest wysmienity Ciasto wyszło bardzo smaczne
ania [2006-08-21 21:23:06]
Tak, taki wysoki ma wyjść ten biszkopt. Zajmuje on ok. 3/4 wysokości ciasta. Takie nietypowe - szybkie i zwykłe ciasto do herbatki ;)
Dorota [2006-08-01 20:37:34]
ten biszkopt wydaje sie strasznie wysoki!!! taki ma być??
miśka [2006-08-01 15:48:18]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.