Przepisy Extra

Kruche ciasto z rabarbarem, kisielem i galaretką

Składniki:

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki wrocławskiej
1 szklanka mąki krupczatki
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
25 dag margaryny (np. Kasia)
3 łyżki jogurtu naturalnego
5 żółtek
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa rabarbarowa z kisielem i galaretką:
1 kg rabarbaru (waga po obraniu)
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 kisiele truskawkowe
1 galaretka truskawkowa
Polewa czekoladowa:
10 dag mlecznej czekolady
5 łyżek śmietanki 30%
Do dekoracji:
kolorowe cukierki dekoracyjne

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę wrocławską i mąkę krupczatkę. Dodać cukier, cukier waniliowy, margarynę, jogurt naturalny, żółtka i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie rozłożyć w średniej wielkości tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 170 °C.

Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, wsypać cukier, cukier waniliowy i razem wymieszać. Odstawić na około 2 godziny, a następnie odcisnąć z soku. Sok odmierzyć i przelać do garnka, dolać tyle wody, żeby w garnku były 2 szklanki płynu. Płyn zagotować, przełożyć do niego odciśnięty rabarbar i pogotować na małym ogniu przez około 3 minutki. W ¾ szklance zimnej wody rozmieszać kisiele truskawkowe i wlać do gotującego się płynu z rabarbarem. Dokładnie razem wymieszać, zagotowując masę. Na koniec do gorącej masy wsypać galaretkę truskawkową w proszku i dokładnie razem rozmieszać.

Na podpieczone ciasto wyłożyć masę rabarbarową i włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika. Piec dalej przez 15 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin.

Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać śmietankę i podgrzewać cały czas mieszając, aby masa się połączyła. Następnie lekko ostudzoną polewą czekoladową polać schłodzone ciasto i posypać kolorowymi cukierkami.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.