Masło roztopić i ostudzić. Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Potem dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką krupczatką i proszkiem do pieczenia, ostudzone masło i kilka kropel aromatu waniliowego. Całość razem wymieszać i wyłożyć do średniej wielkości tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w grube plasterki. Przełożyć do miski, wlać sok z cytryny i razem wymieszać. Następnie plasterki jabłek rozłożyć na surowym cieście. Całość posypać cukrem trzcinowym i cynamonem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 170 °C.
Smacznego.