Komentarze do przepisu:
Dziękuję bardzo za miłe słowa i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-12-20 19:02:50]
Nie, tego ciasta się nie piecze, pozostawia tylko do ostudzenia. Powodzenia :)
Dorota [2011-09-20 11:44:47]
Na każdą masę ma być 1 szklanka mleka, a nie 1 litr. Bo ta masa po ostudzeniu musi byś sztywna, żeby ciasto dało się ładnie kroić. Przy większej ilości mleka ciasto wyjdzie płynne...
Dorota [2011-09-05 20:39:39]
Ciasto jest idealne robię je od paru lat i wszyscy sie zachwycają,mniej cukru i pychotka jest.pozdrawiam
Anna [2010-11-25 08:14:09]
Mama robila, jak byllismy mali. Nazywala to ciasto"niebo w gebie".Roznica polega na tym, ze zamiast herbatnikow bylo kruche ciasto (2 spody przekladane masa)
Niebo w gebie [2009-05-05 19:23:06]
tym ciastem zachwyca sie mój mąż i synek od kiedy wziełam ten przepis nie chcą jeść innych ciast ale robie je bez kakao tylko dodaje rodzynki do manny.polecam.
violetta [2009-03-22 18:07:34]
Masę powinno się gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając - wtedy nic nie powinno się z nią stać.
Dorota [2009-03-20 22:17:48]
witam wlasnie robilam te ciasto i 10 minut to zaduzo aby je gotowac poniewaz wyplynela margaryna i zrobila sie ta masa taka tlusta !! dlaczego
agusia [2009-03-15 10:51:49]
wlasnie zrobilam to ciasto:) posluchalam rad i zmiejszylam troche cukru i masla... wydaje mi sie wyszlo w sam raz, ale okaze sie dopiero jutro:)
aggie [2009-02-28 20:55:00]
Ciasto należy ostudzić i schłodzić w lodówce. Smacznego ;)
Dorota [2009-02-16 22:16:29]
A to ciasto sie piecze czy do lodówki??
Paulina [2009-02-06 14:05:37]
Długo szukałam tego przepisu po znajomych,i nareście znalazłam je tu!Jest poprostu pyszne moie dzieci oraz wnuczek są zachwyceni tym nie zapomnianym Smakiem!!! Gorąco polecam!!!!!
Elżbieta. P. [2009-02-04 17:54:03]
Zupełnie trzeba zmienić proporcje za dużo cukru do jednej masy i margaryny. Proporcje,które podane są w przepisie są dobre na jeden litr mleka. Osobiście korzystam z tego przepisu: 6 podwójnych paczek herbatników, 1 szkl. cukru, 1 szkl. kaszy manny, 1 litr mleka, 1 kostka margaryny, cukier waniliowy. Ciasto ogólnie pycha i szybko się rozchodzi :)
Beata [2009-01-11 14:09:10]
to ciasto mojego dzieciństwa :) Nawet w zeszycie na przepisy mojej mamy jest zapisane jako ciasto Ilony :) Jest naprawdę pyszne i dla dorosłych i dla dzieci :D POLECAM :D
Ilona Manna ;p [2008-10-11 11:55:48]
to ciasto jest bardzo latwe w przyzadzeniu i bardzo dobre w smaku. polecam
binias [2008-07-26 15:51:57]
Zrobiłam to ciacho i to pierwsze w moim zyciu:) wyszlo extra!. Do tej jasnej masy dodalam pokrojone w kostke przoskwinie i ananasa z puszki :) jeszcze nie jadlam bo wlasnie sie chlodzi, ale probowalam podczas robienia i musze przyznac bylam pod wrazeniem:) polecam!
Anetka... [2008-03-27 14:36:52]
O prosze :) ulubione ciasto mego chlopaka :) tylko ja zwykle robilam z jedna masa- kakaowa, a na wierzch rzucalam jeszcze bakalie :) mmm :)
aneczka [2007-12-18 19:24:40]
Bardzo pyszne ciasto!Polecam!Super!!!!!!!!!
lopa21 [2007-12-09 13:19:17]
Polecam dodanie do jeszcze ciepłej masy rodzynek i orzechów, wtedy wychodzi jeszcze lepsze :).
Ania [2007-09-30 10:06:40]
super
kika [2007-09-13 12:26:50]
Ta masa jest rzadka jak jest jeszcze ciepła, ale jak ciasto ostygnie - można je spokojnie kroić i nic się nie rozlewa. Smacznego ;)
Dorota [2007-09-08 19:51:56]
mam pytanie czy ta masa jest taka rzadka?bo mi tak wyszlo a dalam wszystko tak jak bylo w przepisie.Moze za malo kaszy?
iwonka [2007-09-08 14:39:10]
Bardzo dobre ciasto. Szybkie w przyrządzaniu. Naprawde polecam. Pozdrowionka wszystkim =D
KaMa... [2007-07-23 19:49:45]
Bardzo dobre ciacho, mało roboty, tanie i pyszne.RObiłam zwykle z jednej masy kakaowej ale sprobuje teraz z dwiema. PS. czasami herbatniki nasaczam w alkoholu -- polecam -pychotka !!
Viola M. [2007-07-07 14:37:02]
Robiłam te ciasto tylko z masy kakaowej i jest pyszne
iwka [2007-06-30 00:18:57]
To ciasto jest pyszne!!! Robię je od kilku lat ale tylko z ciemną masą. Polecam wszystkim.
Sabina [2007-06-27 13:08:29]
Naprawdę pyszne i łatwe ciasto do zrobienia. Polecam WSZYSTKIM!!!!
alicja1988 [2007-05-27 19:54:23]
do gotowania kaszy dodałam 5 dkg wiórek kokosowych .Było pyszne POLECAM
małgosia [2007-02-22 20:43:13]
40 g kaszy mannej to 3 1/2 łyżki. Zapraszam do skorzystania z Przelicznika wag - znajduje się on po lewej stronie na smaczny.pl Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-02-07 15:14:45]
40 g kaszy mannej ile to jest łyżek
hhhhh [2007-02-07 14:54:20]
Bardzo dobry przekładaniec, tylko ja na jedną masę daję pół kostki margaryny - nie całą. W zupełności wystarczy.
Ania :-) [2006-02-07 11:37:39]
znam bardzo podobny przepis -tyle ze jest 1 masa ta kakaowa i dodaje tyle roznych owocow do srodka ile mi sie podoba, wisnie, truskawki, rodzynki, jerzyny....i do lodowki.
agata [2006-01-04 19:32:49]
CIASTO PYCHA ALE TROSZKĘ ZMIENIŁAM PROPORCIE ZDECYDOWANIE ZA DUŻO MASŁA A ZA MAŁO KASZY
BEATA [2005-12-17 10:09:16]
Racja, jak na porcje masy z przepsiu , to wychodzi jej za mało, ale wystarczy dodac więcej 2x mleka i kaszy manny a mniej więcej pół margaryny bądz masła. Na wierz dałam polewe czekoladową zmieszaną z rodzynkami i posypałam posypką. Wygląda wspaniale, a kolejne zrobie prawdopodobnie z jednej masy bez dodatku kakao, bedzie chyba lepsze, ale to rzecz gustu. Ciasto ogolnie pyszne, a do tego w racjonalnej cenie ,polecam
Kwiatuszek [2005-09-13 18:38:58]
Ja zawsze robię tylko jedną kakaową masę, ale z podwójnej ilości składników. Wczoraj do 2 szklanek mleka i szklanki cukru dodałam JEDNĄ DUŻĄ ŁYŻKĘ MASŁA i wyszło pyszne jak zawsze :)
moria [2005-09-05 09:43:12]
Nawet fajne ciacho, ale bez ochów i achów :) Bardzo słodkie. No nie wiem, może mi po prostu nie wyszło :-)))
-Weronika- [2005-09-04 15:48:50]
Mało tej masy wyszło:( na pół blachy. Może wicie dlaczego??? Wszystkie składniki dałam tak jak w przepisie, jedyna zmiana to pół kostki masła na masę, a nie cała i oczywiście mniej cukru, góra 3/4 szklanki.
Już czeka w lodówce :) Jeszcze nie próbowałam...
:)
-Weronika- [2005-09-03 12:43:46]
ja robiłam to ciasto z jedną warstwą kakaową ale dodałam rodzynki i orzechy włoskie do garnka i gotowałam razem ze wszystkimi składnikami.pycha
Tyna [2005-08-26 23:55:09]
Jest to jedno z moich ulubionych ciast :)
Co do dyskusji o proporcjach... hmmm, każdy ma swój gust,a właściwie smak ;) Ja się zawsze w tych gramach i dekagramach gubię, i jeśli chodzi o to ciasto to z takich proporcji:
szklanka mleka
3 łyżki masła (płaskie)
3/4 szklanki cukru (albo i mniej)
1/2 szklanki kaszy
1 cukier waniliowy
3 płaskie łyżki kakao
Ciasto zawsze mi wychodziło, a większa ilość kaszy sprawia, że masę gotuje się ok. 2 minut.
Na pewno nie dodałabym całej kostki masła, a nawet połowy. 1/4 jest juz bardzo dobrą ilością :)
Pozdrawiam i życzę smacznego
moria [2005-08-26 15:36:52]
Dlaczego? Ja zrobiłam to ciasto korzystając z takich proprcji jak podałam w przepisie i wyszło idealne. Zrobiłam je na prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Cukier zawsze można zmniejszyć, jak ktoś ma takie życzenie, a co do kaszy mannej to 40 g na 1 szkl. mleka i kostkę margaryny w zupełności wystarczy.
Dorota [2005-07-28 11:30:54]
mysle ze cos nie tak z proporcjami-ilosc cukru makabrycznie za duza a kaszy mannej za malo!wyszlo mi pół blachy duzej wiec ciastek tak duzo nie zuzylam.byloby nie zle ale nalezy zmienic proporcje.
beatag [2005-07-27 11:58:13]
40 g kaszy mannej przewidziane jest na jedną warstwę i to w zupełności wystarczy. Podane składniki przewidziane są na blachę o wymiarach ok. 25 na 36 cm. Pozdrawiam
Dorota [2005-07-25 22:22:21]
Mam pytanko: czy kaszy mannej tylko po 40 g? Jakoś mi się wydaje malutko. I jaka wielkość blachy, żeby w miarę to wyglądało? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
Mania [2005-07-25 15:43:49]
Oczywiście, herbatniki można zastąpić kruchym ciastem, albo też biszkoptem, ale ciasta te należy upiec wcześniej, a później tylko przełożyć je gorącą masą z kaszy manny.
Dorota [2005-06-12 00:17:40]
a nie możnaby tego zrobic na kruchym cieście (zamiast na herbatnikach ??? )
Renia [2005-06-11 19:53:00]
wypróbowalam i na prawde pyyyycha polecam :)
olka :) [2005-05-30 14:07:19]
miedzy masami ukladam dodatkowa warstwe herbatnikow.
Ewa z Toronto [2005-05-12 02:36:17]
Zrobiłam to ciasto zaraz po przeczytaniu przepisu i musze przyznać że było bardzo dobre. Teraz mam ochotę na jakiś inny specjał. Polecam i pozdrawiam
Marta [2005-05-03 01:24:25]
Chodzi tutaj o cukier kryształ
Dorota [2005-05-01 11:22:12]
Mam tylko jedo pytanko jaki ma być dodany cukier czy puder czy kryształ?
Marta [2005-05-01 09:52:32]
Zgadzam się z wcześniejszym komentarzem - na każdą masę wystarczy 1/2 kostki margaryny, dodałam też cukier puder do masy, a nie kryształ. Ciasto na drugi dzień jest super, bo wtedy herbatniki są miękkie.
AniaW. [2005-04-15 13:04:23]
Mniaaaam! To pierwsze ciasto jakie zrobiłam i cała moja rodzinka oniemiała z zachwytu (przez nich uznawana byłam za kalere kulinarną)!! Ten przepis rzeczywiście troszke niedoprawcowany, moim skromnym zdaniem mniej margaryny i cukru :) ale co tam ciasto i tak jest REWELACYJNE!!!!!!
Paulinka [2005-02-26 21:40:01]
zanam lepszy przepis na to ciasto o wiele lepszy.ten przepis nie jest dopracowany.
julita [2005-02-25 13:20:13]
Ciacho naprawde pycha,tylko troche za słodkie,szybkie,proste i tanie!polecam
Basieńka [2005-02-18 20:33:37]
Kaszę mannę należy surową (tzn. sypką) wsypać do zagotowanego mleka z margaryną i z cukrem, i dopiero wtedy kasza manna się gotuje.
Dorota [2005-02-12 01:07:11]
ja pierwszy raz w zyciu bede piekla ciasto moglby mi ktos powiedziec czy ta kasza manna ma byc najpier ugotowana czy surowa mam wsypoywac i pozniej gotowac!?
betii [2005-02-11 21:40:28]
To było moje pierwsze doświadczenie z ciastami i na prawde nie żałuje że wybrałam ten przepis! Ciacho łatwe i przepyszne! Cała rodzinka się nad nim zachwycała! Suuuuper!
Paulinka [2005-02-04 12:41:23]
Ciacho pyyycha i baardzo tanie. Zrobilam jednak pewne modyfikacje: zamiast po kosce masla dalam tylko po 1/3 i po 60g cukru. wyszlo mniam! i polewa ganache na wykonczenie.
golden_sycamore [2005-01-12 06:09:27]
Bardzo smaczne gorąco polecam. Ja daje gotową polewe przez co robi się jeszcze szybciej .
AGUSIA [2004-09-23 14:28:10]
Ciasto jest naprawdę pyszne! ale wystarczy dodać po 1/2 kostki masła do każdej masy (dzięki czemu jest mniej tłuste i kaloryczne:)) myślę też że jest trochę za dużo cukru przez co nie można zjeść go zbyt wiele:( jednym słowem radzę mniej cukru i mniej masła!!!
misia;) [2004-08-22 13:51:49]
Za mało tzw. grysiku a za dużo cukru , poza tym bardzo dobre ciasto , polecam innym ,tymbardziej ,że nie trzeba je piec zwłaszcza w tych upałach;)
grazia... [2004-08-13 13:06:52]
Polecam!To moje ulubione ciasto-ze względu na herbatniki, które kocham, i naprawde pyszną masę. Lepiej smakuje bez wiórek (fuj) - można kupić gotową polewe czekoladową z kawałkami orzechów. Aha - u nas nazywamy to ciasto po prostu 'kaszak' :D.
Lambda [2004-04-08 15:43:57]