Przepisy Extra

Ciasto z masą owocową i kruszonką

Ciasto ze smażonymi owocami. To może być strzał w dziesiątkę! :)

Odpowiednio, wcześniej przygotowane truskawki, jabłka, banany oraz rabarbar - smażone razem tworzą masę o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Masa przyprawiona mielonym cynamonem i imbirem, otrzyma dodatkowo, lekko wyczuwalną nutę tych rozgrzewających przypraw... mniam!

Ciasto nie jest trudne, można dysponując niewielką ilością czasu przygotować go i podać do popołudniowej kawy. Osłodzi nam ono każdy dzień tygodnia :) Czytaj więcej

To smaczna owocowa propozycja na letnie owocowe ciasto. To coś fajnego dla miłośników owoców na kruchym cieście z dodatkiem słodkiej kruszonki - mmm... pycha! Na pewno przypadnie ono do gustu miłośnikom domowych wypieków!

Zachęcamy do wykonania tego prostego przepisu. Połączenie kruchego ciasta z tymi popularnymi owocami daje smakowity efekt.

Polecamy i smacznego życzymy.

Składniki:

Ciasto:
20 dag masła
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
szczypta imbiru w proszku
4 jajka
3/4 szklanki cukru
Masa owocowa:
40 dag rabarbaru (już obranego)
40 dag truskawek
40 dag jabłek
20 dag bananów (1 duży)
1/2 szklanki cukru
2 galaretki cytrynowe
Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
5 dag masła
1 łyżka jogurtu greckiego
3 łyżki rumu

Sposób wykonania:

Masło roztopić i ostudzić. Do mąki pszennej wsypać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, szczyptę cynamonu, imbiru w proszku i razem wymieszać. Jajka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie wsypać trochę mąki z dodatkami, roztopionego masła i ucierać dodając pozostałe składniki. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.

Do mąki pszennej dodać cukier, masło, jogurt grecki i rum. Całość razem posiekać nożem, zagnieść kruszonkę i schłodzić w lodówce.

Rabarbar obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Truskawki opłukać i obrać z szypułek. Jabłka obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Banana obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Owoce przełożyć do dużego garnka, dodać cukier, razem wymieszać i smażyć. Pod koniec smażenia wsypać galaretki cytrynowe w proszku. Całość dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Lekko ostudzić i wyłożyć na podpieczone ciasto. Na masie owocowej rozłożyć kruszonkę. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 30 minut.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.