Ciasto ze smażonymi owocami. To może być strzał w dziesiątkę! :)
Odpowiednio, wcześniej przygotowane truskawki, jabłka, banany oraz rabarbar - smażone razem tworzą masę o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Masa przyprawiona mielonym cynamonem i imbirem, otrzyma dodatkowo, lekko wyczuwalną nutę tych rozgrzewających przypraw... mniam!
Ciasto nie jest trudne, można dysponując niewielką ilością czasu przygotować go i podać do popołudniowej kawy. Osłodzi nam ono każdy dzień tygodnia :) Czytaj więcej
To smaczna owocowa propozycja na letnie owocowe ciasto. To coś fajnego dla miłośników owoców na kruchym cieście z dodatkiem słodkiej kruszonki - mmm... pycha! Na pewno przypadnie ono do gustu miłośnikom domowych wypieków!
Zachęcamy do wykonania tego prostego przepisu. Połączenie kruchego ciasta z tymi popularnymi owocami daje smakowity efekt.
Polecamy i smacznego życzymy.
Masło roztopić i ostudzić. Do mąki pszennej wsypać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, szczyptę cynamonu, imbiru w proszku i razem wymieszać. Jajka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie wsypać trochę mąki z dodatkami, roztopionego masła i ucierać dodając pozostałe składniki. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.
Do mąki pszennej dodać cukier, masło, jogurt grecki i rum. Całość razem posiekać nożem, zagnieść kruszonkę i schłodzić w lodówce.
Rabarbar obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Truskawki opłukać i obrać z szypułek. Jabłka obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Banana obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Owoce przełożyć do dużego garnka, dodać cukier, razem wymieszać i smażyć. Pod koniec smażenia wsypać galaretki cytrynowe w proszku. Całość dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Lekko ostudzić i wyłożyć na podpieczone ciasto. Na masie owocowej rozłożyć kruszonkę. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 30 minut.
Smacznego.