Przepisy Extra

Ciasto rabarbarowe z ekstra pianką i jagodami

Charakterystyczną cechą tego ciasta jest ilość występujących w nim smaków. Na kruchym cieście znajduje się masa rabarbarowa wzbogacona galaretką o smaku wiśniowym. Następną warstwę stanowi extra gruba i śnieżnobiała pianka z białek z dodatkiem aromatu waniliowego. Pianka jest równocześnie ostatnią, górną warstwą ciasta, na której wysypane zostały soczyste, czarne, leśne jagody... mniam :)

To wielokolorowe ciasto ładnie się prezentuje i ma bardzo ciekawy smak. Wpływa na to różnorodność zastosowanych do wykonania przepisu produktów. Rabarbar, białka jajek, owoce jagód, galaretki wiśniowe i aromat waniliowy tworzą szeroką gamę smaków, które w sumie dają fantastyczne odczucia podczas spożywania tego ciekawego wypieku. Czytaj więcej

Przepis jest dość łatwy i szybki w przygotowaniu. Zawsze się udaje i z tym wypiekiem nie powinno być problemu.

To fajny pomysł na letnie, wakacyjne ciasto z wykorzystaniem świeżych, soczystych i aromatycznych owoców. Zatem warto skusić się na to ciacho w sezonie rabarbarowym i jagodowym, które to razem trwają na początku wakacji :)

Życzymy udanego wypieku i smacznego!

Składniki:

Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
25 dag margaryny (np. Palma)
Masa rabarbarowa:
1 ½ kg rabarbaru (waga po obraniu)
3 łyżki cukru
3 galaretki wiśniowe
5 łyżek kaszy manny
Extra pianka z białek:
5 białek
¾ szklanki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
½ szklanki oleju
aromat waniliowy
Jagodowa posypka:
20 dag jagód

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier i proszek do pieczenia. Dodać żółtka i miękką margarynę. Całość razem posiekać nożem i wyrobić kruche ciasto. Schłodzić w lodówce, a następnie rozłożyć w tradycyjnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Surowe kruche ciasto nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 180 °C.

Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cukier i smażyć na małym ogniu. W połowie smażenia dodać galaretki wiśniowe w proszku, wymieszać i dalej smażyć. Pod koniec smażenia dodać kasze mannę, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.

Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, olej, kilka kropli aromatu waniliowego i razem zmiksować.

Jagody opłukać i osuszyć.

Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć masę rabarbarową, potem piankę z białek, a na górze rozłożyć jagody. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez 40 minut.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.3 stars based on 8 reviews Ciasta i słodkości

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7826 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu oraz kalkulator kalorii dla dowolnego przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Możesz dodawać własne przepisy.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Okres testowy wymaga założenia konta z podaniem wyłącznie adresu email oraz hasła dostępu. Rejestracja na okres testowy nie zobowiązuje do wykupienia abonamentu. Adres email będzie użyty wyłącznie w celach związanych z extra.smaczny.pl. Po okresie testowym możliwa kontynuacja dostępu od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.