Charakterystyczną cechą tego ciasta jest ilość występujących w nim smaków. Na kruchym cieście znajduje się masa rabarbarowa wzbogacona galaretką o smaku wiśniowym. Następną warstwę stanowi extra gruba i śnieżnobiała pianka z białek z dodatkiem aromatu waniliowego. Pianka jest równocześnie ostatnią, górną warstwą ciasta, na której wysypane zostały soczyste, czarne, leśne jagody... mniam :)
To wielokolorowe ciasto ładnie się prezentuje i ma bardzo ciekawy smak. Wpływa na to różnorodność zastosowanych do wykonania przepisu produktów. Rabarbar, białka jajek, owoce jagód, galaretki wiśniowe i aromat waniliowy tworzą szeroką gamę smaków, które w sumie dają fantastyczne odczucia podczas spożywania tego ciekawego wypieku. Czytaj więcej
Przepis jest dość łatwy i szybki w przygotowaniu. Zawsze się udaje i z tym wypiekiem nie powinno być problemu.
To fajny pomysł na letnie, wakacyjne ciasto z wykorzystaniem świeżych, soczystych i aromatycznych owoców. Zatem warto skusić się na to ciacho w sezonie rabarbarowym i jagodowym, które to razem trwają na początku wakacji :)
Życzymy udanego wypieku i smacznego!
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier i proszek do pieczenia. Dodać żółtka i miękką margarynę. Całość razem posiekać nożem i wyrobić kruche ciasto. Schłodzić w lodówce, a następnie rozłożyć w tradycyjnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Surowe kruche ciasto nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 180 °C.
Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cukier i smażyć na małym ogniu. W połowie smażenia dodać galaretki wiśniowe w proszku, wymieszać i dalej smażyć. Pod koniec smażenia dodać kasze mannę, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, olej, kilka kropli aromatu waniliowego i razem zmiksować.
Jagody opłukać i osuszyć.
Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć masę rabarbarową, potem piankę z białek, a na górze rozłożyć jagody. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez 40 minut.
Smacznego.