Cukinia, nazwa tego smacznego i zdrowego warzywa pochodzi z języka włoskiego i znaczy „mała dynia”. Dla wszystkich amatorów cukinii, zwanej również kabaczkiem dedykowany jest ten przepis. Jego przygotowanie jest bardzo proste...
Cukinia w słodkiej wersji z miodem i dodatkiem cynamonu stanowi świetne uzupełnienie innych dań, zwłaszcza mięsnych.
Do przygotowania cukinii wg tego przepisu będą potrzebne słoiki, w których rozdrobnione warzywo zostanie zalane specjalną marynatą, a następnie pasteryzowane. Ten sposób przygotowania przetworów to doskonała metoda na dokonanie zapasów np. warzyw czy owoców, które zostaną wykorzystane w kuchni do przygotowania posiłków w okresie zimowym. Czytaj więcej
Polecamy ten przepis kulinarny do wypróbowania już teraz! A zimą życzymy smacznego :)
Cukinię obrać, oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę.
Do garnka przelać wodę. Dodać ocet, miód, cynamon, goździki, ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Wszystko razem wymieszać, zagotować zalewę i ostudzić.
Do czystych i suchych słoików włożyć kostki cukinii i zalać zalewą. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około 7 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy.
Składniki wystarczą na około 3 słoiki po 900 ml.
Taka cukinia świetnie nadaje się do pieczonych mięs i faszerowanej jabłkami kaczki.
Smacznego.