Przepisy Extra

Sałatka z cukinii, marchewki i cebuli

Ten przepis kulinarny, to świetny sposób, aby zabezpieczyć na okres zimowy możliwość wykorzystania w kuchni, warzyw znanych z doskonałych właściwości pro-zdrowotnych, zasobnych w witaminy i minerały, ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Dlatego zachęcamy do korzystania z tego przepisu na sałatkę, która może być bardzo zdrowym dodatkiem do drugich dań przez cały rok. Oczywiście taka sałatka może być składnikiem obiadów nie tylko w zimie. Równie dobrze można ją podawać np. do dań przygotowywanych na grillu - mniam :) To taki można powiedzieć błyskawiczny dodatek do grilla! Czytaj więcej

Polecamy i życzymy smacznego :)

Składniki:

1 1/2 kg cukinii obranej (ok. 1 duża)
50 dag marchwi (3 średnie)
30 dag cebuli (2 średnie)
Zalewa:
1 litr wody
1/2 szklanki octu 10%
4 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
Dodatkowo:
gorczyca

Sposób wykonania:

Cukinię obrać ze skórki i wydrążyć środek. Opłukać i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć na durszlak, przelać wrzącą wodą i ostudzić. Marchew obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w półplasterki.

Do garnka przelać wodę i ocet. Dodać cukier, sól, razem wymieszać i zagotować.

Do dużej miski przełożyć cukinię, marchew i cebulę. Razem wymieszać. Na dno czystych i suchych słoików wsypać gorczycę, a następnie przełożyć sałatkę. Zalać gorącą zalewą i pasteryzować 20 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy.

Składniki wystarczą na 4 słoiki po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez Beella w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Korniszony
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.