Ten przepis kulinarny, to świetny sposób, aby zabezpieczyć na okres zimowy możliwość wykorzystania w kuchni, warzyw znanych z doskonałych właściwości pro-zdrowotnych, zasobnych w witaminy i minerały, ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
Dlatego zachęcamy do korzystania z tego przepisu na sałatkę, która może być bardzo zdrowym dodatkiem do drugich dań przez cały rok. Oczywiście taka sałatka może być składnikiem obiadów nie tylko w zimie. Równie dobrze można ją podawać np. do dań przygotowywanych na grillu - mniam :) To taki można powiedzieć błyskawiczny dodatek do grilla! Czytaj więcej
Polecamy i życzymy smacznego :)
Cukinię obrać ze skórki i wydrążyć środek. Opłukać i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć na durszlak, przelać wrzącą wodą i ostudzić. Marchew obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w półplasterki.
Do garnka przelać wodę i ocet. Dodać cukier, sól, razem wymieszać i zagotować.
Do dużej miski przełożyć cukinię, marchew i cebulę. Razem wymieszać. Na dno czystych i suchych słoików wsypać gorczycę, a następnie przełożyć sałatkę. Zalać gorącą zalewą i pasteryzować 20 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy.
Składniki wystarczą na 4 słoiki po 900 ml.
Smacznego.