Wędzony boczek pokroić w kostkę i zrumienić na kilku kroplach oleju. Cebulę obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do boczku. Razem wymieszać i usmażyć.
Cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w około 1 cm plasterki. Do jajka dodać szczyptę pieprzu cayenne, majeranku, soli morskiej, kolorowego pieprzu i rozmieszać widelcem.
Plasterki cukinii panierować w jajku, w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni z dwóch stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia na każdym cukiniowym placku położyć plasterek żółtego sera, na nim rozłożyć farsz z boczkiem. Posypać szczyptą słodkiej papryki w proszku i oregano. Całość przykryć pokrywką i zostawić na około 2 minuty.
Podawać na ciepło.
Z podanych składników wyjdzie około 16 cukiniowych placuszków – a'la pizza ;)
Smacznego.