Przepisy Extra

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią

Składniki:

Zapiekanka:
1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
70 dag cukinii (waga po obraniu)
10 dag wędzonej słoniny
15 dag wędzonego boczku
20 dag cebuli
3 ząbki czosnku
pieprz cayenne
Sos śmietankowy:
4 łyżki śmietany 18%
1 jajko
majeranek
oregano
sól morska
pieprz kolorowy
Dodatkowo:
1 łyżeczka masła
5 dag żółtego sera

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić ziemniaki i gdy się zagotują gotować 5 minut, a następnie odcedzić.

Wędzoną słoninę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni teflonowej bez tłuszczu. Wędzony boczek pokroić w kostkę i dodać do słoniny, wymieszać. Cebulę obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do słoniny i boczku. Wymieszać i razem chwilkę smażyć.

Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć środek (młodą cukinię kroimy w całości), opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię z boczkiem, wymieszać i razem chwilkę smażyć. Pod koniec smażenia dodać obrany i zmiażdżony czosnek oraz szczyptę pieprzu cayenne.

Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać szczyptę majeranku i oregano. Sos przyprawić do smaku solą morską i kolorowym pieprzem.

Żaroodporne naczynie posmarować masłem, wyłożyć ziemniaki, następnie cukinię z boczkiem (całą zawartość patelni) i zalać sosem śmietankowym. Włożyć do piekarnika i zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 180 °C. Gorącą zapiekankę posypać żółtym serem startym na tarce o małych oczkach, przykryć naczynie pokrywką i zostawić tak na 2-3 minuty.

Zapiekankę podawać na gorąco np. kefirem.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.