Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić ziemniaki i gdy się zagotują gotować 5 minut, a następnie odcedzić.
Wędzoną słoninę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni teflonowej bez tłuszczu. Wędzony boczek pokroić w kostkę i dodać do słoniny, wymieszać. Cebulę obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do słoniny i boczku. Wymieszać i razem chwilkę smażyć.
Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć środek (młodą cukinię kroimy w całości), opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię z boczkiem, wymieszać i razem chwilkę smażyć. Pod koniec smażenia dodać obrany i zmiażdżony czosnek oraz szczyptę pieprzu cayenne.
Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać szczyptę majeranku i oregano. Sos przyprawić do smaku solą morską i kolorowym pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem, wyłożyć ziemniaki, następnie cukinię z boczkiem (całą zawartość patelni) i zalać sosem śmietankowym. Włożyć do piekarnika i zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 180 °C. Gorącą zapiekankę posypać żółtym serem startym na tarce o małych oczkach, przykryć naczynie pokrywką i zostawić tak na 2-3 minuty.
Zapiekankę podawać na gorąco np. kefirem.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.