Filet z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Obsypać szczyptą słodkiej i ostrej papryki w proszku, imbiru, kurkumy, soli prowansalskiej i kolorowego pieprzu. Razem wymieszać i przełożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem (jeden mały plasterek z 5 dag smalcu). Zrumienić, a następnie przełożyć dużego garnka dużą łyżką zostawiając tłuszcz na patelni.
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelnie przełożyć kolejny plasterek smalcu, potem ziemniaki, zrumienić, a następnie przełożyć do dużego garnka z kurczakiem.
Patisony obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Na patelnie przełożyć kolejny plasterek smalcu, potem patisony, zrumienić, a następnie przełożyć do dużego garnka.
Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć, przełożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem (już ostatni plasterek smalcu) i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w plasterki i przełożyć do cebuli. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Razem wymieszać i smażyć. Pod koniec smażenia dodać obrany i pokrojony w kosteczkę czosnek. Jeszcze chwilę razem smażyć, a następnie przełożyć do dużego garnka.
Do garnka dodać listek laurowy, wodę i koncentrat pomidorowy. Razem wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. Na koniec dodać szczyptę tymianku, rozgniecionego w palcach majeranku i natki zielonej pietruszki. Przyprawić do smaku solą prowansalską i kolorowym pieprzem. Podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.