Przepisy Extra

Smaczna i szybka potrawka z patisonem

Danie z patisonem to fajny i sprawdzony pomysł na coś innego na obiad :)

Jest ono dosyć łatwe w przygotowaniu i szybkie.

Na samym początku wszystkie składniki osobno podsmażamy, a potem łączymy w dużym garnku, przyprawiamy i dusimy do miękkości... mmm cóż za zapach!

Składniki:

50 dag filetu z kurczaka
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
imbir
kurkuma
sól prowansalska
pieprz kolorowy
5 dag smalcu
50 dag ziemniaków (waga po obraniu)
1 kg patisona (waga po obraniu)
25 dag cebuli
25 dag pieczarek
3 ząbki czosnku
1 listek laurowy
1 szklanka wody
1 ½ łyżki koncentratu pomidorowego
tymianek
majeranek
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Filet z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Obsypać szczyptą słodkiej i ostrej papryki w proszku, imbiru, kurkumy, soli prowansalskiej i kolorowego pieprzu. Razem wymieszać i przełożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem (jeden mały plasterek z 5 dag smalcu). Zrumienić, a następnie przełożyć dużego garnka dużą łyżką zostawiając tłuszcz na patelni.

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelnie przełożyć kolejny plasterek smalcu, potem ziemniaki, zrumienić, a następnie przełożyć do dużego garnka z kurczakiem.

Patisony obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Na patelnie przełożyć kolejny plasterek smalcu, potem patisony, zrumienić, a następnie przełożyć do dużego garnka.

Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć, przełożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem (już ostatni plasterek smalcu) i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w plasterki i przełożyć do cebuli. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Razem wymieszać i smażyć. Pod koniec smażenia dodać obrany i pokrojony w kosteczkę czosnek. Jeszcze chwilę razem smażyć, a następnie przełożyć do dużego garnka.

Do garnka dodać listek laurowy, wodę i koncentrat pomidorowy. Razem wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. Na koniec dodać szczyptę tymianku, rozgniecionego w palcach majeranku i natki zielonej pietruszki. Przyprawić do smaku solą prowansalską i kolorowym pieprzem. Podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.