Kiełbasę (jeśli się da obrać ze skórki) i razem z boczkiem wędzonym pokroić w kostkę. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i rozgrzać. Następnie przełożyć kiełbasę z boczkiem i razem lekko zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do kiełbasy z boczkiem, wymieszać i razem chwilę podsmażyć. Czerwoną i zieloną paprykę rozkroić, oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć na patelnię, razem wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.
Cukinię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Do dużego garnka wlać 4 łyżki oleju, rozgrzać, przełożyć cukinię i podsmażyć. Następnie przełożyć całą zawartość patelni, wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
Z fasolki szparagowej odciąć końcówki, opłukać i pokroić na 3 cm kawałki. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie odcedzić, dodać do leczo, wymieszać i dusić jeszcze razem przez około 5 minut.
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Następnie razem z pomidorami dodać do leczo, wymieszać i dusić razem jeszcze przez około 3 minutki.
Na koniec dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, kurkumy, oregano, rozgniecionego w palcach majeranku, natki zielonej pietruszki i selera. Przyprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 12 porcji.
Smacznego.