Kruche ciasto z pyszną owocową masą z jabłuszek i do tego całość przykryta jest kruchą bezą z dodatkiem orzechów włoskich i wiórek kokosowych - jednym słowem pycha!
Polecam tę szarlotkę każdemu - udanego wypieku :)
Do mąki pszennej dodać masło, margarynę, cukier, żółtka i cynamon. Wszystko razem wymieszać i zagnieść cynamonowe ciasto. Podzielić na połowę i schłodzić w lodówce.
Prostokątną formę (25 na 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć do niej połowę ciasta na tarce o dużych oczkach. Następnie posypać bułką tartą.
Jabłka obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do nich kisiele wiśniowe w proszku. Razem dokładnie wymieszać i wyłożyć na surowe ciasto.
Na masę jabłkową zetrzeć pozostałe cynamonowe ciasto. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.
W tym czasie orzechy włoskie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać. Na koniec dodać wiórki kokosowe i orzechy włoskie. Szybko i delikatnie wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Rozsmarować, wyrównać i ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
Smacznego.