Przepisy Extra

Cynamonowy jabłecznik z orzechową bezą

Kruche ciasto z pyszną owocową masą z jabłuszek i do tego całość przykryta jest kruchą bezą z dodatkiem orzechów włoskich i wiórek kokosowych - jednym słowem pycha!

Polecam tę szarlotkę każdemu - udanego wypieku :)

Składniki:

Cynamonowe ciasto:
ok. 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
20 dag masła
25 dag margaryny
4 łyżki cukru
5 żółtek
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
3 łyżki bułki tartej
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 kisiele wiśniowe
Orzechowa beza:
5 białek
sól
1/2 szklanki cukru
5 łyżek wiórków kokosowych
3/4 szklanki orzechów włoskich

Sposób wykonania:

Do mąki pszennej dodać masło, margarynę, cukier, żółtka i cynamon. Wszystko razem wymieszać i zagnieść cynamonowe ciasto. Podzielić na połowę i schłodzić w lodówce.

Prostokątną formę (25 na 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć do niej połowę ciasta na tarce o dużych oczkach. Następnie posypać bułką tartą.

Jabłka obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do nich kisiele wiśniowe w proszku. Razem dokładnie wymieszać i wyłożyć na surowe ciasto.

Na masę jabłkową zetrzeć pozostałe cynamonowe ciasto. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.

W tym czasie orzechy włoskie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać. Na koniec dodać wiórki kokosowe i orzechy włoskie. Szybko i delikatnie wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Rozsmarować, wyrównać i ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.

Smacznego.

Dodane przez Marysia w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Tak, nie dodajemy tutaj proszku do pieczenia - udanego wypieku życzę :)
Marysia [2016-10-30 17:54:42]
mam pytanie pilne bo składniki już w misce czy do tego ciasta na pewno nie dodaje sie proszku do pieczenia
Agnieszka [2016-10-30 14:46:17]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.