Do garnka wlać około ¾ mleka, wsypać cukier i zagotować. Do pozostałego mleka wsypać budynie czekoladowe w proszku, dokładnie rozmieszać i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń i zdjąć z ognia. Masło pokroić w grubą kostkę, dodać do gorącego budyniu i zmiksować mikserem.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej warstwę herbatników (na jedną warstwę wyjdzie nam około 26 sztuk). Łyżką cedzakową wyłożyć 1/3 część gorącej budyniowo-czekoladowej masy, przykryć kolejną warstwą herbatników i tak przekładać do wykończenia składników (na górze powinny być herbatniki). Ciasto odłożyć do wystudzenia.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wlać letnią żelatynę i dokładnie razem zmiksować. Gotową śmietankową masę wyłożyć na herbatnikach. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach czekoladę mleczną i gotowe ciasto włożyć na 24 godziny do lodówki.
Smacznego.