Przepisy Extra

Czerwone buraki ze śmietaną

Składniki:

70 dag czerwonych buraków (waga po obraniu)
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
3-4 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Czerwone buraki umyć, wrzucić do gotującej się wody i ugotować. Następnie ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Do rondelka przełożyć masło i roztopić. Dodać do niego mąkę pszenną, wymieszać i trzymać chwilę na ogniu, aż lekko się zarumieni. Następnie przełożyć buraki, dokładnie wymieszać i smażyć razem przez około 1-2 minuty. Na koniec dodać śmietanę, smażyć jeszcze przez 1 minutkę i zdjąć z ognia. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na gorąco lub na zimno.

Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
wszystko jest SUper.
dorota .sz. [2016-12-07 19:34:49]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.