Przepisy Extra

Buraczki zasmażane z jabłkiem i cebulką

Składniki:

1 kg buraków czerwonych
25 dag jabłek (2 kwaskowate)
15 dag cebuli (1 duża)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
pieprz
ocet
10 dag masła

Sposób wykonania:

Surowe buraki obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na patelnię. Dodać ¼ szklanki wody, 5 dag masła oraz po łyżeczce soli i cukru. Całość razem wymieszać i dusić przez 20 minut na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do buraczków, razem wymieszać i dusić przez 10 minut.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Na patelni roztopić pozostałe masło, przełożyć cebulę i podsmażyć. Następnie cebulę razem z tłuszczem przełożyć do buraczków. Dodać kilka kropli octu, pieprz i sól do smaku. Całość razem wymieszać i dusić jeszcze 5 minut.

Te smaczne buraczki można podawać na ciepło, jak również na zimno. Mają ciekawy smak – warto się skusić.

Smacznego.

Dodane przez Dorunia w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.