Surowe buraki obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na patelnię. Dodać ¼ szklanki wody, 5 dag masła oraz po łyżeczce soli i cukru. Całość razem wymieszać i dusić przez 20 minut na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do buraczków, razem wymieszać i dusić przez 10 minut.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Na patelni roztopić pozostałe masło, przełożyć cebulę i podsmażyć. Następnie cebulę razem z tłuszczem przełożyć do buraczków. Dodać kilka kropli octu, pieprz i sól do smaku. Całość razem wymieszać i dusić jeszcze 5 minut.
Te smaczne buraczki można podawać na ciepło, jak również na zimno. Mają ciekawy smak – warto się skusić.
Smacznego.