Jak zrobić dobrą i zdrową zupę dla wszystkich? To proste. Wystarczy przygotować robiącą ostatnio furorę zupę krem wg. tego przepisu kulinarnego. Jej składniki to absolutnie polecane przez dietetyków warzywa: marchewka i seler, a ponadto cebula i czosnek. Wszystko razem przyprawione liśćmi laurowymi, lubczykiem, curry, koperkiem, kminkiem i doprawione solą morską oraz pieprzem.
Marchewkowa zupa krem, która powstanie z tych składników, zostanie ulubionym przysmakiem rodziny. Jest bardzo zdrowa i nie tylko sycąca, ale również pozytywnie wpływająca na zdrowie. Beta-karoten zawarty w marchewce działa korzystnie na wzrok, a ponadto przyczynia się do ładnego wyglądu skóry po opalaniu, a seler pomaga w odchudzaniu. Czytaj więcej
Ze względu na właściwości zupa polecana szczególnie dla dzieci i młodzieży.
Zatem bierzmy warzywa w dłonie i do dzieła! :)
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na klarowanym maśle. Marchewkę i seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do cebuli razem wymieszać i chwilę podsmażyć. Następnie zalać wodą. Dodać ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, liście laurowe i opłukane liście lubczyku. Całość razem wymieszać i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 10-15 minut.
Następnie z garnka wyciągnąć ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu oraz liście laurowe (najlepiej je policzyć, aby mieć pewność, że wszytko zostało wyciągnięte). Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do zupy. Do szklanki przelać śmietankę, dodać do niej kilka łyżek zupy, razem wymieszać i wlać do garnka. Całość wymieszać i zagotować razem. Następnie garnek z zupą zdjąć z ognia. Zupę zmiksować blenderem. Na koniec dodać szczyptę curry i mielonego kminku. Przyprawić do smaku solą morską i kolorowym pieprzem. Przed podaniem zupę posypać świeżo pokrojonym koperkiem.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.