Przepisy Extra

Zupa marchewkowa krem

Jak zrobić dobrą i zdrową zupę dla wszystkich? To proste. Wystarczy przygotować robiącą ostatnio furorę zupę krem wg. tego przepisu kulinarnego. Jej składniki to absolutnie polecane przez dietetyków warzywa: marchewka i seler, a ponadto cebula i czosnek. Wszystko razem przyprawione liśćmi laurowymi, lubczykiem, curry, koperkiem, kminkiem i doprawione solą morską oraz pieprzem.

Marchewkowa zupa krem, która powstanie z tych składników, zostanie ulubionym przysmakiem rodziny. Jest bardzo zdrowa i nie tylko sycąca, ale również pozytywnie wpływająca na zdrowie. Beta-karoten zawarty w marchewce działa korzystnie na wzrok, a ponadto przyczynia się do ładnego wyglądu skóry po opalaniu, a seler pomaga w odchudzaniu. Czytaj więcej

Ze względu na właściwości zupa polecana szczególnie dla dzieci i młodzieży.

Zatem bierzmy warzywa w dłonie i do dzieła! :)

Składniki:

40 dag marchewki
5 dag korzenia selera
1 1/2 łyżki klarowanego masła
10 dag cebuli
1 litr wody (lub rosołu)
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka czarnego pieprzu
2 liście laurowe
kilka listków lubczyku
3 ząbki czosnku
3 łyżki śmietanki 30%
curry
mielony kminek
sól morska ziołowa
pieprz kolorowy
koperek

Sposób wykonania:

Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na klarowanym maśle. Marchewkę i seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do cebuli razem wymieszać i chwilę podsmażyć. Następnie zalać wodą. Dodać ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, liście laurowe i opłukane liście lubczyku. Całość razem wymieszać i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 10-15 minut.

Następnie z garnka wyciągnąć ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu oraz liście laurowe (najlepiej je policzyć, aby mieć pewność, że wszytko zostało wyciągnięte). Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do zupy. Do szklanki przelać śmietankę, dodać do niej kilka łyżek zupy, razem wymieszać i wlać do garnka. Całość wymieszać i zagotować razem. Następnie garnek z zupą zdjąć z ognia. Zupę zmiksować blenderem. Na koniec dodać szczyptę curry i mielonego kminku. Przyprawić do smaku solą morską i kolorowym pieprzem. Przed podaniem zupę posypać świeżo pokrojonym koperkiem.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.