Suszone grzybki opłukać, zamoczyć w ½ litra zimnej wody i zostawić w niej na około 2 godziny. Następnie wyciągnąć, pokroić i wrzucić z powrotem do tej wody. Dodać liście laurowe i gotować przez około 60 minut. Zieloną soczewicę opłukać, zalać zimną wodą i moczyć przez około 30 minut.
Ziemniaki, marchewkę i imbir obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do gorącego bulionu dodać zieloną soczewicę, ziemniaki, marchewkę i imbir. Razem wymieszać i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić klarowane masło, przełożyć cebulę i zeszklić. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Dodać do cebuli i jeszcze chwilę razem smażyć. Przełożyć do bulionu z warzywami i razem pogotować jeszcze przez około 2-3 minuty. Następnie wlać ugotowane grzyby wraz z wywarem.
Śmietanę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, do tego dodać 4 łyżki gorącej zupy. Razem dokładnie wymieszać i wlać do zupy. Całość wymieszać i zagotować. Następnie zdjąć z ognia, dodać szczyptę majeranku, cząbru i natkę zielonej pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 6-7 porcji.
Smacznego.