Przepisy Extra

Zupa z soczewicą i suszonymi grzybkami

Składniki:

1 dag suszonych grzybków
2 liście laurowe
1 1/2 litra wody (lub bulionu)
10 dag zielonej soczewicy (1/2 szklanki)
20 dag ziemniaków
10 dag marchewki
2 dag imbiru
10 dag cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżka śmietany 18%
majeranek
cząber
natka zielonej pietruszki
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Suszone grzybki opłukać, zamoczyć w ½ litra zimnej wody i zostawić w niej na około 2 godziny. Następnie wyciągnąć, pokroić i wrzucić z powrotem do tej wody. Dodać liście laurowe i gotować przez około 60 minut. Zieloną soczewicę opłukać, zalać zimną wodą i moczyć przez około 30 minut.

Ziemniaki, marchewkę i imbir obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do gorącego bulionu dodać zieloną soczewicę, ziemniaki, marchewkę i imbir. Razem wymieszać i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.

Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić klarowane masło, przełożyć cebulę i zeszklić. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Dodać do cebuli i jeszcze chwilę razem smażyć. Przełożyć do bulionu z warzywami i razem pogotować jeszcze przez około 2-3 minuty. Następnie wlać ugotowane grzyby wraz z wywarem.

Śmietanę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, do tego dodać 4 łyżki gorącej zupy. Razem dokładnie wymieszać i wlać do zupy. Całość wymieszać i zagotować. Następnie zdjąć z ognia, dodać szczyptę majeranku, cząbru i natkę zielonej pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 6-7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ślicznie dziękuję :)
Dorota [2013-03-07 10:33:19]
bardzo smaczna zupka.
Kasia O [2013-03-07 10:03:54]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.