Przepisy Extra

Dietetyczna zupa gulaszowa drobiowa na kolorowo

Zupy, to często bardzo sycące dania. Zupa gulaszowa przygotowana wg tego przepisu kulinarnego jest bardzo smaczna i sycąca. Jej gęsta konsystencja pozwoli szybko pokonać głód.

Głównymi składnikami tej zdrowej zupy są ziemniaki, fasolka szparagowa, filet z kurczaka, cebula, czerwona papryka, czosnek oraz cały zestaw ziół. Trochę tych składników się nazbierało, ale dzięki temu zupa ma właściwości pro-zdrowotne, a duża ilość przypraw i ziół nadaje jej charakteru. Czytaj więcej

To zdecydowanie zalicza tę potrawę do listy zup, które koniecznie muszą się znaleźć w menu każdej rodziny.

Polecamy i życzymy smacznego :)

Składniki:

ok. 2,5 litra wody
2 kostki bulionowe z grzybami leśnymi
4 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
50 dag ziemniaków
25 dag fasolki szparagowej (może być mrożona)
50 dag filetu z kurczaka (1 podwójny filet)
przyprawa do kurczaka
30 dag cebuli (3 średnie)
25 dag czerwonej papryki (1 duża)
3 ząbki czosnku
przyprawa w płynie Maggi
ostra papryka w proszku
mielony kminek
majeranek
sól ziołowa
pieprz kolorowy
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Do dużego garnka wlać wodę. Zagotować i rozpuścić w niej kostki bulionowe z grzybami leśnymi. Dodać liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie razem z fasolką szparagową wrzucić do wrzącego bulionu i wymieszać. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut na średnim ogniu.

Filet z kurczaka oczyścić z kości i błonek, opłukać i pokroić w kostkę. Obsypać przyprawą do kurczaka i zrumienić na patelni teflonowej bez tłuszczu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Następie do zrumienionego kurczaka dodać cebulę i czerwoną paprykę. Całość razem wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć.

Do garnka przełożyć kurczaka z cebulą i czerwoną papryką. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Na 2 minut przed końcem gotowania dodać obrany i pokrojony w kostkę czosnek. Zdjąć z ognia i na koniec dodać przyprawę w płynie Maggi, szczyptę ostrej papryki w proszku, mielonego kminku i majeranku. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i dodać natkę zielonej pietruszki.

Podawać na gorąco z pieczywem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Cieszę się, że smakowała :)
Dorota [2014-09-15 19:12:50]
Dziękuję :)
Dorota [2014-01-29 10:32:21]
To cieszę się bardzo i pozdrawiam :)
Dorota [2013-12-29 00:26:00]
Zupa jest pyszna :) całej mojej rodzinie smakuje.
Kasia [2012-04-02 22:21:16]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.