Zupy o konsystencji kremu to coraz częściej spotykane danie podawane na stół, zwłaszcza podczas uroczystych obiadów. Ale coraz częściej takie zupy można zjeść w czasie normalnego, codziennego obiadu w domu.
Przygotowanie takiej zupy kremowej jest równie proste, jak ugotowanie normalnej zupy. Różnica polega na tym, że składniki zupy kremowej wymagają zmiksowania, do momentu uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Czytaj więcej
Nasz sprawdzony przepis na zupę krem, pokazuje jak szybko przygotować to smaczne danie. Do jego przygotowania potrzebne będą żeberka, fasolka szparagowa, śmietana, jajka, a także cała masa różnych przypraw, dzięki którym zupa nabierze wyrazistego i niepowtarzalnego smaku!
Warto podać tę pyszną i oryginalną zupę na stół. Na pewno będzie Wam smakować!
Smacznego :)
Do zimnej wody włożyć opłukane żeberka wieprzowe, liście laurowe i ziarenka kolendry. Razem gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 60 minut.
Ziemniaki, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w plasterki. Do gorącego bulionu dodać ziemniaki, pietruszkę, por, seler i pokrojone gałązki lubczyku. Razem gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Wlać przecedzony wywar z żeberek. Następnie dodać mrożoną fasolkę szparagową, wymieszać i gotować jeszcze razem przez około 10 minut. Całość razem zmiksować blenderem.
Następnie zdjąć z ognia dodać śmietanę i razem dokładnie wymieszać. Dodać jeszcze kilka kropli sosu sojowego, szczyptę curry, mielonego kminku i majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i każde jajko przekroić na połowę.
Zupę rozlać do bulionówek, na środek położyć połówkę jajka i wokoło posypać szczyptą rozgniecionego majeranku (jeśli ktoś lubi do zupy może dodać obrane i pokrojone mięso z żeberek).
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.