Przepisy Extra

Pożywna zupa gulaszowa

Składniki:

60 dag mięsa wołowego
2 łyżki oleju
30 dag cebuli (3 średnie)
35 dag pieczarek
1 czerwona papryka (25 dag)
1 żółta papryka (25 dag)
ok. 1 1/2 litra bulionu
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
50 dag ziemniaków
1 marchewka
1/2 selera
40 dag pomidorów (3 średnie)
3 ząbki czosnku
mielony kminek
majeranek
ostra papryka
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Mięso wołowe opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Zrumienić na oleju w dużym garnku. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki opłukać i pokroić w plasterki. Czerwoną i żółtą paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Następnie do zrumienionego mięsa dodać cebulę, pieczarki, czerwoną i żółtą paprykę. Wszystko razem wymieszać i chwilę smażyć. Następnie wlać bulion. Dodać liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Wszystko razem wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 60 minut.

Ziemniaki, marchew i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie wrzucić do garnka z mięsem, razem wymieszać i gotować jeszcze przez około 15 minut, do miękkości warzyw.

Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Na koniec do zupy dodać pomidory wraz z sokiem i czosnek. Wszystko razem wymieszać i zagotować.

Dodać szczyptę mielonego kminku, majeranku i ostrej papryki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać na gorąco z chrupiącym pieczywem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję pięknie za miłe słowa i pozdrawiam :)
Dorota [2015-11-15 13:48:51]
Dziękuję :)
Dorota [2013-01-01 21:41:47]
Dziękuję :) Cieszę się, że smakowała i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-10-31 15:41:15]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.