Wędzony boczek opłukać i przełożyć do garnka. Zalać wodą i dodać lisice laurowe. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 60 minut.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do boczku i gotować razem przez około 15 minut. Następnie wyjąć boczek. Czerwoną soczewicę opłukać, wsypać do ziemniaków i gotować razem 5 minut.
Klarowane masło rozgrzać na patelni teflonowej. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić. Czerwoną paprykę, oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Wymieszać i razem chwilkę smażyć. Czosnek obrać, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i jeszcze chwilkę smażyć. Następnie przełożyć do zupy, razem wymieszać i gotować 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać szczyptę majeranku, tymianku, rozmarynu, oregano, słodkiej i ostrej papryki w proszku oraz pokrojoną natkę zielonej pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Ostudzony boczek pokroić w plastry i zrumienić na patelni teflonowej, na której smażyła się cebula. Gorącą zupę przelać do bulionówek, dodać plasterek boczku i podać na stół.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.