Przepisy Extra

Rozgrzewająca i aromatyczna zupa na zimę

Składniki:

2 litry wody
3 liście laurowe
40 dag wędzonego boczku (najlepiej swojskiego)
30 dag ziemniaków
10 dag czerwonej soczewicy (1/2 szklanki)
25 dag cebuli
2 łyżki klarowanego masła
25 dag czerwonej papryki
20 dag pomidorów
4 ząbki czosnku
majeranek
tymianek
rozmaryn
oregano
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
natka zielonej pietruszki
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Wędzony boczek opłukać i przełożyć do garnka. Zalać wodą i dodać lisice laurowe. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 60 minut.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do boczku i gotować razem przez około 15 minut. Następnie wyjąć boczek. Czerwoną soczewicę opłukać, wsypać do ziemniaków i gotować razem 5 minut.

Klarowane masło rozgrzać na patelni teflonowej. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić. Czerwoną paprykę, oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Wymieszać i razem chwilkę smażyć. Czosnek obrać, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i jeszcze chwilkę smażyć. Następnie przełożyć do zupy, razem wymieszać i gotować 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać szczyptę majeranku, tymianku, rozmarynu, oregano, słodkiej i ostrej papryki w proszku oraz pokrojoną natkę zielonej pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Ostudzony boczek pokroić w plastry i zrumienić na patelni teflonowej, na której smażyła się cebula. Gorącą zupę przelać do bulionówek, dodać plasterek boczku i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.