Przepisy Extra

Dietetyczne ciasto z masą jogurtowo-galaretkową

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
1/3 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jogurtowo-galaretkowa:
2 galaretki agrestowe
1 litr jogurtu naturalnego
aromat arakowy
Do dekoracji:
5 dag płatków kukurydzianych

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa powiększy swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z mąką krupczatką i proszkiem do pieczenia. Delikatnie razem wymieszać i wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.

Galaretki agrestowe rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Do miski przełożyć jogurt naturalny, wlać ostudzoną galaretkę i dodać kilka kropli aromatu arakowego. Całość razem zmiksować i lekko gęstniejącą masę wyłożyć na biszkopt. Wierzch masy pospać płatkami kukurydzianymi i schodzić ciasto w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.