Dip chrzanowy to przepyszny sos na zimno. To coś dobrego dla miłośników chrzanu, ale i nie tylko ;) Jego smak jest wzbogacony aromatycznym świeżym koperkiem - pycha! Gdy taki sos się przegryzie, to smakuje: SUPER! Każdy pyta o przepis :)
Warto wiedzieć, że chrzan jest zdrowy. Ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, ułatwia również trawienie, dlatego zalecany jest do potraw tłustych i ciężkostrawnych. Jednak jego intensywny i bardzo ostry smak nie wszystkim odpowiada, wtedy na dobry początek do sosu możemy dodawać po 1 łyżce chrzanu, i znaleźć ten "swój smak" ;) Czytaj więcej
Ten dip jest idealny do kanapek, jajek na twardo, wytrawnych naleśników np. z pieczarkami lub ze szpinakiem, do pizzy, do pasztetów, do różnego rodzaju mięs, a także do potraw z gorącego rusztu! A wiadomo, że taki domowy sos chrzanowy jest o niebo lepszy niż ten ze sklepu.
Dip chrzanowy świetnie odnajduje się na wielkanocnym stole - ma tam swoich miłośników :)
Jest on tani, szybki do wykonania, a także bardzo łatwy. Uda się każdemu, nic tutaj się nie da zepsuć ;)
To teraz życzę powodzenia i smacznego :)
Do miseczki przełożyć jogurt naturalny, śmietanę, majonez, chrzan (miłośnicy chrzanu mogą go dodać więcej, niż podane jest w przepisie) i sok z limonki. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić.
Na koniec do sosu dodać szczyptę słodkiej papryki w proszku, sól i pieprz do smaku oraz koperek. Całość dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 4 godziny.
Gotowy dip podawać do potraw z grilla.
Smacznego.