Przepisy Extra

Sałatka z zielonej sałaty i sera Feta

Składniki:

½ główki zielonej sałaty
13,5 dag sera Feta (½ opakowania)
5 dag selera naciowego (1 łodyga)
½ pęczka rzodkiewki
5 dag kiełków lucerny
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka kropli soku z limonki
kilka kropli octu balsamicznego
pieprz cayenne
koperek
przyprawa do grilla
sól prowansalska
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Ser Feta pokroić w dużą kostkę. Seler naciowy opłukać i pokroić w kostkę. Rzodkiewki opłukać i pokroić w paseczki.

Do miski przełożyć zieloną sałatę, ser Feta, seler naciowy, rzodkiewkę i kiełki lucerny. Dodać oliwę z oliwek, kilka kropli soku z limonki oraz kilka kropli octu balsamicznego. Na koniec dodać szczyptę pieprzu cayenne, koperku (może być suszony) i przyprawy do grilla. Przyprawić do smaku solą prowansalską i czarnym pieprzem. Całość delikatnie wymieszać dwoma długimi łyżkami i odstawić na około 15 minut.

Sałatka jest idealna jako dodatek do potraw z grilla oraz jako surówka do drugiego dania. Świetnie smakuje z kaszą, mięskiem (np. łopatką) i sosem - po prostu pychotka!

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.