Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Ser Feta pokroić w dużą kostkę. Seler naciowy opłukać i pokroić w kostkę. Rzodkiewki opłukać i pokroić w paseczki.
Do miski przełożyć zieloną sałatę, ser Feta, seler naciowy, rzodkiewkę i kiełki lucerny. Dodać oliwę z oliwek, kilka kropli soku z limonki oraz kilka kropli octu balsamicznego. Na koniec dodać szczyptę pieprzu cayenne, koperku (może być suszony) i przyprawy do grilla. Przyprawić do smaku solą prowansalską i czarnym pieprzem. Całość delikatnie wymieszać dwoma długimi łyżkami i odstawić na około 15 minut.
Sałatka jest idealna jako dodatek do potraw z grilla oraz jako surówka do drugiego dania. Świetnie smakuje z kaszą, mięskiem (np. łopatką) i sosem - po prostu pychotka!
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.