Przepisy Extra

Sernik malina

Rewelacyjny duet sernik z malinami - wyjątkowo pięknie i kusząco się prezentuje :) Jest świetny na każdą imprezę, polecamy na Walentynki! :*

Robi furorę na Sylwestrowym i urodzinowym stole, każdy sięga tylko po kawałeczek...

Jest dosyć łatwy w przygotowaniu, jedną część należy upiec, a drugą tylko studzimy w lodówce, nie wymaga już dalszego pieczenia.

Zachęcam do wykonania i życzę smacznego :)

Składniki:

ok. 15 dag herbatników
Masa serowa:
50 dag twarogu (półtłustego)
250 ml mleka
50 dag serka mascarpone
sok z ½ cytryny
4 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
6 jajek
Malinowa masa:
250 ml śmietanki 30%
35 dag jogurtu greckiego (duży kubek)
½ szklanki cukru
2 ½ łyżki żelatyny
6 łyżek wody
sok z ½ cytryny
60 dag malin (mogą być mrożone)
Polewa czekoladowa:
10 dag białej czekolady (1 tabliczka)
ok. 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
maliny (świeże)
listki mięty

Sposób wykonania:

Do miski przełożyć twaróg, wlać mleko i całość zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie dodać serek mascarpone, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier, jajka i razem zmiksować mikserem, aż składniki się połączą.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć herbatnikami. Następnie na herbatniki przełożyć masę serową, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

40 dag malin, jeśli mamy zamrożone to należy rozmrozić, zmiksować, a następnie przetrzeć łyżką przez sitko. Żelatynę rozpuść i dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie, a następnie lekko ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać jogurt grecki, cukier, malinowy mus, sok z cytryny i razem zmiksować. Na koniec dodać żelatynę i zmiksować mikserem. Przełożyć maliny (rozmrożone lub mogą być świeże), wymieszać łyżką i gotową malinową masę wyłożyć na ostudzony sernik. Włożyć na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.

Białą czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do rondelka, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, cały mieszając, aby składniki się połączyły, lekko ostudzić, a następnie polać sernik. Odstawić na około 20 minut.

Pokroić na kawałki i każdy kawałek udekorować listkiem mięty i malinką.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.