Rewelacyjny duet sernik z malinami - wyjątkowo pięknie i kusząco się prezentuje :) Jest świetny na każdą imprezę, polecamy na Walentynki! :*
Robi furorę na Sylwestrowym i urodzinowym stole, każdy sięga tylko po kawałeczek...
Jest dosyć łatwy w przygotowaniu, jedną część należy upiec, a drugą tylko studzimy w lodówce, nie wymaga już dalszego pieczenia.
Zachęcam do wykonania i życzę smacznego :)
Do miski przełożyć twaróg, wlać mleko i całość zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie dodać serek mascarpone, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier, jajka i razem zmiksować mikserem, aż składniki się połączą.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć herbatnikami. Następnie na herbatniki przełożyć masę serową, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.
40 dag malin, jeśli mamy zamrożone to należy rozmrozić, zmiksować, a następnie przetrzeć łyżką przez sitko. Żelatynę rozpuść i dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie, a następnie lekko ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać jogurt grecki, cukier, malinowy mus, sok z cytryny i razem zmiksować. Na koniec dodać żelatynę i zmiksować mikserem. Przełożyć maliny (rozmrożone lub mogą być świeże), wymieszać łyżką i gotową malinową masę wyłożyć na ostudzony sernik. Włożyć na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.
Białą czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do rondelka, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, cały mieszając, aby składniki się połączyły, lekko ostudzić, a następnie polać sernik. Odstawić na około 20 minut.
Pokroić na kawałki i każdy kawałek udekorować listkiem mięty i malinką.
Smacznego.