Filet z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie obsypać przyprawą do kurczaka i ostrą papryką w proszku. Zrumienić na rozgrzanym oleju (2 łyżki) i przełożyć do dużego garnka. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej (1 łyżkę), zeszklić cebulę i przełożyć ją do dużego garnka. Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki i przełożyć na rozgrzany olej (1 łyżka). Dodać szczyptę soli i pieprzu, razem wymieszać i smażyć, aż woda odparuje i przełożyć do dużego garnka. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Przełożyć na patelnie na rozgrzany olej (2 łyżki) i zrumienić. Cukinię obrać, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do czerwonej papryki i razem smażyć. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Dodać do papryki i cukinii. Razem wymieszać i chwilkę smażyć, a następnie przełożyć razem do dużego garnka.
Do dużego garnka wlać ½ litra wody. Dodać liście laurowe, razem delikatnie wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Następnie zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać (wcześniej należy ja zahartować sosem z garnka). Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do gulaszu. Dodać szczyptę ziół prowansalskich. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość razem wymieszać, przykryć pokrywką i zostawić na około 10 minut.
Podawać na gorąco z dodatkiem pieczywa.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.