Bardzo dobry, pożywny i rozgrzewający gulasz z wołowego mięsa. Idealny na jesienno-zimowe obiady. To fajny pomysł na coś innego z wołowinki. Prezentuje się doskonale, zawiera w sobie dużo zdrowych i kolorowych składników, dlatego samym wyglądem zachęca już do jedzenia :)
W jego składzie znajdziemy wołowinkę, cebulkę, pieczarki, zieloną i czerwoną paprykę, pomidora i bardzo zdrowy czosnek. Z tych podanych składników - gulaszu wychodzi bardzo dużo - ale potem mamy spokój z gotowaniem ;) Czytaj więcej
Gulasz ten można podawać z ziemniaczkami, ryżem, bułeczką lub plackami ziemniaczanymi - taka mała odmiana - żeby nie było tak nudno, za każdym razem z innym dodatkiem ;) Smacznego!
Wołowe mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę smalcu, przełożyć mięso i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać smalec, przełożyć cebulę i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć do cebuli, posypać szczyptą soli i kolorowego pieprzu. Wymieszać, chwilkę smażyć i przełożyć do podsmażonego mięsa.
Zieloną i czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka z mięsem i wymieszać. Wlać 500 ml wody, dodać listek laurowy i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 70 minut.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do gulaszu na 15 minut przed końcem gotowania. Mąkę pszenną rozmieszać dokładnie w 1/3 szklanki wody, wlać do gulaszu i zagotować. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę, posolić i rozgnieść widelcem, aż puści sok. Następnie przełożyć do gulaszu, wymieszać, pogotować 1 minutkę i zdjęć z ognia. Na koniec dodać śmietankę, szczyptę imbiru, ostrej papryki w proszku, majeranku, ziół prowansalskich oraz natki zielonej pietruszki.
Całość dokładnie wymieszać i podawać z ziemniaczkami, ryżem, bułeczką lub plackami ziemniaczanymi.
Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.
Smacznego.