Kolorowy gulasz wieprzowy z dodatkiem białej kiełbasy jest smaczny, sycący i rozgrzewający. Fajnie prezentuje się na stole i cudnie pachnie jak się wszystko smaży i dusi.
Trochę krojenia przy nim jest, ale warto się skusić ;) Szczególnie polecam go na weekend. Można przygotować go już sobie w piątek, a w sobotę i niedzielę partiami odgrzewać i podawać - raz grubym makaronem, raz z kaszą. Czytaj więcej
Ja serwowałam go z plackami ziemniaczanymi i do tego buraczki - zachwytów nie było końca ;) Smacznie i zdrowo można było się najeść i potem spokój z podjadaniem... ;)
Zachęcam do jego przygotowania i życzę smacznego!
Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla, dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, mielonego kminku, kurkumy, kolendry, soli, czarnego pieprzu, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, olej i musztardę. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 2-3 godziny.
Następnie zrumienić, wlać wodę, zagotować i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 60 minut.
Białą kiełbasę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do kiełbasy, wymieszać i zeszklić cebulę. Czerwoną i żółtą paprykę opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Por opłukać, osuszyć, pokroić w plasterki i razem z paprykami dodać do kiełbasy z cebulą. Wymieszać i smażyć dalej przez około 10 minut na małym ogniu.
Do miękkiej łopatki przełożyć białą kiełbasę z dodatkami, wymieszać i dusić razem pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
W zimnej wodzie dokładnie rozmieszać mąkę pszenną, wlać do gulaszu i wymieszać. Zagotować i zdjąć z ognia. Czosnek obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w małą kosteczkę lub zmiażdżyć. Położyć na desce, posypać niewielką ilością soli i zmiażdżyć widelcem, aby czosnek puścił sok, a następnie przełożyć do gulaszu i wymieszać. Na koniec dodać szczyptę oregano oraz rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki i majeranku. Wymieszać i odłożyć na około 10 minut pod przykryciem.
Podawać na gorąco z plackami ziemniaczanymi, grubym makaronem, kaszą, ryżem, kluskami ;)
Podane składniki wystarczą na około 12 porcji.
Smacznego.