Przepisy Extra

Gulasz wieprzowy z białą kiełbasą

Kolorowy gulasz wieprzowy z dodatkiem białej kiełbasy jest smaczny, sycący i rozgrzewający. Fajnie prezentuje się na stole i cudnie pachnie jak się wszystko smaży i dusi.

Trochę krojenia przy nim jest, ale warto się skusić ;) Szczególnie polecam go na weekend. Można przygotować go już sobie w piątek, a w sobotę i niedzielę partiami odgrzewać i podawać - raz grubym makaronem, raz z kaszą. Czytaj więcej

Ja serwowałam go z plackami ziemniaczanymi i do tego buraczki - zachwytów nie było końca ;) Smacznie i zdrowo można było się najeść i potem spokój z podjadaniem... ;)

Zachęcam do jego przygotowania i życzę smacznego!

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
kminek (mielony)
kurkuma
kolendra
sól
pieprz czarny
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
3 łyżki oleju
1 łyżka musztardy
750 ml wody
30 dag białej kiełbasy
2 łyżki oleju
25 dag cebuli (waga po obraniu)
35 dag czerwonej papryki (waga po obraniu)
35 dag żółtej papryki (waga po obraniu)
10 dag pora
½ szklanki wody
3 łyżki mąki pszennej
4 ząbki czosnku
oregano
natka zielonej pietruszki (suszona)
majeranek

Sposób wykonania:

Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla, dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, mielonego kminku, kurkumy, kolendry, soli, czarnego pieprzu, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, olej i musztardę. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 2-3 godziny.

Następnie zrumienić, wlać wodę, zagotować i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 60 minut.

Białą kiełbasę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do kiełbasy, wymieszać i zeszklić cebulę. Czerwoną i żółtą paprykę opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Por opłukać, osuszyć, pokroić w plasterki i razem z paprykami dodać do kiełbasy z cebulą. Wymieszać i smażyć dalej przez około 10 minut na małym ogniu.

Do miękkiej łopatki przełożyć białą kiełbasę z dodatkami, wymieszać i dusić razem pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.

W zimnej wodzie dokładnie rozmieszać mąkę pszenną, wlać do gulaszu i wymieszać. Zagotować i zdjąć z ognia. Czosnek obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w małą kosteczkę lub zmiażdżyć. Położyć na desce, posypać niewielką ilością soli i zmiażdżyć widelcem, aby czosnek puścił sok, a następnie przełożyć do gulaszu i wymieszać. Na koniec dodać szczyptę oregano oraz rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki i majeranku. Wymieszać i odłożyć na około 10 minut pod przykryciem.

Podawać na gorąco z plackami ziemniaczanymi, grubym makaronem, kaszą, ryżem, kluskami ;)

Podane składniki wystarczą na około 12 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.