Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do dużego garnka przełożyć smalec, roztopić, dodać cebulę i zeszklić. Czerwoną, żółtą i zieloną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Razem wymieszać i chwilkę smażyć.
Fasolkę szparagową opłukać, odciąć końcówki i pokroić na około 1 cm kawałki. Kalafior opłukać, podzielić na różyczki i razem z fasolką szparagową dodać do cebuli z paprykami. Cukinię rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę (w skórce, jeśli jest miękka). Jarmuż dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić. Następnie razem z cukinią przełożyć do garnka z warzywami.
Liście lubczyku i selera oderwać od gałązek, opłukać, drobno pokroić i dodać do garnka z warzywami (puste gałązki też można wrzucić do garnka, a na koniec wyciągnąć). Dodać liście laurowe, szczyptę kurkumy, słodkiej i ostrej papryki w proszku, soli i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
Kiełbasę i boczek wędzony pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć kiełbasę z boczkiem i zrumienić. Następnie przełożyć do warzyw, dodać koncentrat pomidorowy, razem wymieszać i pogotować przez około 5 minut. Zdjąć z ognia.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na deskę, posypać szczyptą soli i rozgnieć widelcem, aby czosnek puścił sok. Przełożyć do leczo i wymieszać. Na koniec dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku. Całość razem wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na około 5-10 minut.
Podawać na gorąco z dodatkiem ulubionego pieczywa.
Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.
Smacznego.