Przepisy Extra

Gulasz wieprzowy z cukinią i papryką

Składniki:

60 dag łopatki wieprzowej
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
kurkuma
sól
pieprz czarny
1 ½ łyżki oleju (np. kokosowego)
700 ml wody
6 ziarnek kolorowego pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka jałowca
1 liść laurowy
25 dag papryki czerwonej
60 dag cukinii (waga po obraniu)
ok. 3 łyżki mąki pszennej
czosnek niedźwiedzi
kminek mielony
majeranek
sos sojowy

Sposób wykonania:

Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do rondla, dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, kurkumy, soli i czarnego pieprzu. Na koniec dodać olej kokosowy (tylko 1 łyżkę) i całość razem wymieszać. Położyć na ognień i lekko zrumienić. Następnie wlać wodę, dodać ziarenka kolorowego pieprzu, ziela angielskiego, jałowca oraz listek laurowy. Razem zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut.

Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać, pokroić w dużą kostkę i zrumienić na pozostałym oleju. Cukinię obrać ze skórki (jeśli jest twarda), oczyścić z pestek, opłukać i również pokroić w dużą kostkę. Dodać do czerwonej papryki, razem wymieszać i chwilkę podsmażyć. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Następnie przełożyć do gulaszu, wymieszać i dusić jeszcze razem przez około 5 minut.

Mąkę pszenną dokładnie rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do gulaszu, wymieszać i zagotować. Na koniec dodać szczyptę czosnku niedźwiedziego, mielonego kminku, rozgniecionego w palcach majeranku i kilka kropli sosu sojowego.

Podawać na gorąco np. z kaszą jęczmienną, buraczkami lub mizerią.

Podane składniki wystarczą na około 6-7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.