Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do rondla, dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, kurkumy, soli i czarnego pieprzu. Na koniec dodać olej kokosowy (tylko 1 łyżkę) i całość razem wymieszać. Położyć na ognień i lekko zrumienić. Następnie wlać wodę, dodać ziarenka kolorowego pieprzu, ziela angielskiego, jałowca oraz listek laurowy. Razem zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut.
Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać, pokroić w dużą kostkę i zrumienić na pozostałym oleju. Cukinię obrać ze skórki (jeśli jest twarda), oczyścić z pestek, opłukać i również pokroić w dużą kostkę. Dodać do czerwonej papryki, razem wymieszać i chwilkę podsmażyć. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Następnie przełożyć do gulaszu, wymieszać i dusić jeszcze razem przez około 5 minut.
Mąkę pszenną dokładnie rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do gulaszu, wymieszać i zagotować. Na koniec dodać szczyptę czosnku niedźwiedziego, mielonego kminku, rozgniecionego w palcach majeranku i kilka kropli sosu sojowego.
Podawać na gorąco np. z kaszą jęczmienną, buraczkami lub mizerią.
Podane składniki wystarczą na około 6-7 porcji.
Smacznego.