Mleko podgrzać. Drożdże rozkruszyć i przełożyć do miski. Dodać do nich cukier, żółtka, mąkę pszenną i letnie mleko. Razem zmiksować, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut i przykryć czystą ściereczką.
Do miski przełożyć miękkie masło. Dodać mąkę pszenną, cukier i szczyptę cukru waniliowego. Całość razem wymieszać, zagnieść kruszonkę i schłodzić w lodówce.
Masło roztopić i ostudzić. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, dodać roztopione masło i podrośnięty zaczyn. Wymieszać i wyrobić ręką (wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od ręki).
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto drożdżowe rozwałkować, przełożyć delikatnie na wałku na formę i nakłuć widelcem.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, razem wymieszać i wyłożyć na drożdżowe ciasto. Na bezie rozłożyć łyżką dżem, a na dżemie kruszonkę.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.