Przepisy Extra

Drożdżowe ciasto z dżemem, bezą i słodką posypką

Składniki:

Zaczyn:
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
Pozostałe składniki:
10 dag masła
1/2 kg mąki pszennej
Beza:
2 białka
sól
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
10 dag masła
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
Dodatkowo:
30 dag dżemu z wiśni (1 średniej wielkości słoik)

Sposób wykonania:

Mleko podgrzać. Drożdże rozkruszyć i przełożyć do miski. Dodać do nich cukier, żółtka, mąkę pszenną i letnie mleko. Razem zmiksować, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut i przykryć czystą ściereczką.

Do miski przełożyć miękkie masło. Dodać mąkę pszenną, cukier i szczyptę cukru waniliowego. Całość razem wymieszać, zagnieść kruszonkę i schłodzić w lodówce.

Masło roztopić i ostudzić. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, dodać roztopione masło i podrośnięty zaczyn. Wymieszać i wyrobić ręką (wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od ręki).

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto drożdżowe rozwałkować, przełożyć delikatnie na wałku na formę i nakłuć widelcem.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, razem wymieszać i wyłożyć na drożdżowe ciasto. Na bezie rozłożyć łyżką dżem, a na dżemie kruszonkę.

Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Korzystałam tutaj z mąki Dalachowskiej typ 480. Również pozdrawiam :)
Dorota [2014-03-26 21:52:52]
Pani Dorotko, a jakiej mąki Pani używa ( producent, typ?).pozdrawiam.
Kasia O [2014-03-24 07:53:37]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.