Przepisy Extra

Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Składniki:

Rozczyn:
½ szklanki mleka (ciepłego)
5 dag drożdży
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
Ciasto:
½ kg mąki pszennej
½ szklanki cukru
sól
3 jajka
½ szklanki mleka
10 dag masła
Rabarbar:
30 dag rabarbaru (waga po obraniu)
1 ½ łyżki bułki tartej
Kruszonka:
5 dag masła
8 łyżek mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
2 łyżki cukru

Sposób wykonania:

Do ciepłego mleka przełożyć rozkruszone drożdże, wsypać mąkę pszenną i cukier. Całość razem wymieszać, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać cukier, szczyptę soli, jajka, a na koniec wlać letnie mleko, roztopione, letnie masło i przełożyć rozczyn. Całość razem wymieszać np. łopatką silikonową i przełożyć do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie formę z ciastem drożdżowym odłożyć w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić na około 1 cm kawałki. Przełożyć do miski, dodać bułkę tartą i razem wymieszać.

Do miękkiego masła dodać mąkę pszenną, cukier i cukier waniliowy. Razem wymieszać, zagnieść kruszonkę i schłodzić w lodówce.

Na ciasto drożdżowe wyłożyć rabarbar, a na nim zetrzeć na tarce o dużych oczkach schłodzoną kruszonkę. Ciasto posypać cukrem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut w temperaturze 175 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.