Przepisy Extra

Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami

Bardzo fajny, prosty i szybki przepis na drożdżową babkę dla... zapracowanych i nie tylko ;)To coś pysznego dla miłośników drożdżowych wypieków.

Babka jest puszysta i pachnąca, idealna na wielkanocny stół. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole i dlatego wszyscy chętnie po nią sięgają ;) To królowa wielkanocnego stołu! Jest doskonała do świątecznej kawusi, jak i do porannej herbatki.

Smak naszej drożdżowej babki wzbogaca aromatyczna skórka z cytryny i słodkie rodzynki. Po upieczeniu i ostudzeniu naszą "babę" polewamy słodką i błyszczącą polewą czekoladową i dekorujemy chrupiącymi płatkami migdałowymi. Czytaj więcej

Mimo tylu słodkim dodatkom, babeczka nie jest słodka, jest w sam raz - jest po prostu doskonała! Ta babeczka kusi - dlatego warto się na nią skusić! :) Ona pachnie Świętami, tak więc na Wielkanoc nie powinno jej zabraknąć!

Udanego wypieku i smacznego :)

Składniki:

Rozczyn:
½ szklanki mleka
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
2-3 łyżki mąki pszennej
Drożdżowe ciasto:
50 dag mąki pszennej
6 żółtek
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
½ szklanki mleka
10 dag masła
otarta skórka z cytryny
10 dag rodzynek
Polewa czekoladowa:
10 dag gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
5 łyżek śmietanki 30%
1 łyżka mleka
Do dekoracji:
3 łyżki płatków migdałowych

Sposób wykonania:

Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, mąkę pszenną i wlać letnie mleko. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby rozczyn podrósł.

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło roztopić i ostudzić.

Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać masę żółtkową, masło, mleko i rozczyn. Całość razem wymieszać i wyrabiać ręką. W połowie wyrabiania dodać otartą skórkę z cytryny i rodzynki, wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Następnie przełożyć do miski, posypać niewielką ilością mąki pszennej, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około 60 minut).

Na koniec przełożyć ciasto do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem, ponownie przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 55 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i wyjąć z formy.

Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać masło, śmietankę i mleko. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać drożdżową babkę i posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2018-04-23 12:07:10]
super babka drożdzowa
betty [2018-03-21 20:46:18]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.