Bardzo fajny, prosty i szybki przepis na drożdżową babkę dla... zapracowanych i nie tylko ;)To coś pysznego dla miłośników drożdżowych wypieków.
Babka jest puszysta i pachnąca, idealna na wielkanocny stół. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole i dlatego wszyscy chętnie po nią sięgają ;) To królowa wielkanocnego stołu! Jest doskonała do świątecznej kawusi, jak i do porannej herbatki.
Smak naszej drożdżowej babki wzbogaca aromatyczna skórka z cytryny i słodkie rodzynki. Po upieczeniu i ostudzeniu naszą "babę" polewamy słodką i błyszczącą polewą czekoladową i dekorujemy chrupiącymi płatkami migdałowymi. Czytaj więcej
Mimo tylu słodkim dodatkom, babeczka nie jest słodka, jest w sam raz - jest po prostu doskonała! Ta babeczka kusi - dlatego warto się na nią skusić! :) Ona pachnie Świętami, tak więc na Wielkanoc nie powinno jej zabraknąć!
Udanego wypieku i smacznego :)
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, mąkę pszenną i wlać letnie mleko. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby rozczyn podrósł.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło roztopić i ostudzić.
Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać masę żółtkową, masło, mleko i rozczyn. Całość razem wymieszać i wyrabiać ręką. W połowie wyrabiania dodać otartą skórkę z cytryny i rodzynki, wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Następnie przełożyć do miski, posypać niewielką ilością mąki pszennej, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około 60 minut).
Na koniec przełożyć ciasto do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem, ponownie przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 55 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i wyjąć z formy.
Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać masło, śmietankę i mleko. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać drożdżową babkę i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego.