Dżemy to popularne produkty do przygotowania kanapek. Można je równie często spotkać w słodkich wypiekach, ciasteczkach, ciastach biszkoptowych i kruchych...
Najczęściej wykonane są z owoców, czyli są to dżemy owocowe. Ale można też spotkać dżemy z innych produktów, najczęściej są to dynie i cukinie (kabaczki). Niekiedy dodawane są do nich czerwone buraczki, które nadają kolor oraz charakterystyczny smak.
Poniżej przedstawiamy prosty w wykonaniu przepis na dżem z cukinii z dodatkiem cytryny oraz galaretki cytrynowej. Dżem ma zdecydowany, cytrynowy smak i zapach. Ale jego głównym składnikiem jest cukinia. Biorąc pod uwagę walory odżywcze cukinii, warto mieć w zapasie taki rarytas na czas zimowego braku witamin w organizmie. Czytaj więcej
Taki dżemik jest idealny na kanapki, naleśniki oraz jako dodatek do ciasta :)
Powodzenia i smacznego!
Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do dużego garnka i smażyć na małym ogniu przez 2 godziny, od czasu do czasu wymieszać, aby cukinia się nie przypaliła.
Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i otrzeć ze skórki na tarce o małych oczkach. Następnie cytrynę przekroić, wycisnąć sok i przecedzić przez sitko.
Do gorącej cukinii przełożyć cukier, galaretki cytrynowe w proszku, skórkę i sok z cytryny. Razem wymieszać i smażyć przez 20 minut. Następnie przełożyć do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 3 słoiki po 600 ml dżemu.
Smacznego.