Kwiaty mniszka lekarskiego zerwać w słoneczny dzień w miejscach oddalonych od ruchliwych dróg (najlepiej w maju i to w południe, wtedy kwiaty są dobrze rozkwitnięte). Rozłożyć na stole (można na kartonie) i zostawić tak na około 2 godziny, aby wyszły z nich wszystkie żyjątka.
Następnie kwiaty mniszka przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i pogotować na małym ogniu przez około 15 minut.
Cytrynę umyć, sparzyć, pokroić w plasterki i przełożyć do garnka z kwiatkami. Wymieszać, zostawić do ostudzenia, a następnie włożyć do lodówki na noc.
Na drugi dzień przecedzić przez gazę, wsypać sodę oczyszczoną, wymieszać i zagotować. Następnie wsypać cukier i dokładnie wymieszać, aby cukier się roztopił.
Gotowy syrop z mniszka przelać do czystych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem i zostawić tak, aż ostygną.
Składniki wystarczą na około 6 słoiczków po 200 ml.
Smacznego.