Lato się kończy... warto więc pomyśleć o słodkich przetworach z moreli :)
Pełny słońca dżem morelowy z kawałkami soczystego ananasa... mmm to brzmi pysznie :)
Takie słoiczki z owocową zawartością warto mieć w swojej spiżarni. A można je zrobić w bardzo prosty i dosyć szybki sposób, i to bez żadnych sztucznych dodatków... Specjalnych umiejętności kulinarnych przy tym dżemie nie potrzeba ;) Czytaj więcej
Taka domowa konfitura jest wspaniałym dodatkiem do naleśników, tostów, świeżych bułeczek, suchych wafli, biszkopcików... Jest też idealna do przekładania mazurków, pierników, tortów i innych ciast.
Słoiczki z tym aromatycznym morelowym dżemem przywołują wspomnienia minionego, gorącego i jakże upalnego lata!
Śmiało można się częstować przepisem :)
Morele umyć, osuszyć i wypestkować. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka z grubym dnem. Świeżego ananasa obrać ze skórki, wydrążyć środek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do moreli razem z cukrem i sokiem z limonki. Całość razem wymieszać i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił.
Gotowy, gęsty dżem przełożyć do czystych i suchych słoiczków. Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez około 5 minut. Ostudzić, a następnie wynieść do ciemniej i zimnej piwnicy.
Z podanych składników wyjdą 2 słoiczki po 200 ml aromatycznego i słodkiego dżemu.
Smacznego.