Gruszki przekroić, wydrążyć gniazda nasienne i opłukać. Następnie pokroić je (w skórce) w kostkę i przełożyć do garnka. Maliny opłukać, osuszyć i dodać do gruszek. Owoce zasypać cukrem, razem wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 90 minut (od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił). Na koniec dodać sok z cytryny i razem wymieszać.
Gotowy dżem przełożyć do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut. Następnie słoiki ostudzić i wynieść do zimnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 2 słoiki po 400 ml dżemu.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.