Przepisy Extra

Fasolka szparagowa z chrupiącym sezamem

Składniki:

50 dag fasolki szparagowej (żółtej)
sól
3 łyżki sezamu (białego)
1 łyżka oleju
pieprz czarny
czosnek niedźwiedzi

Sposób wykonania:

Fasolkę szparagową opłukać, odkroić końcówki i wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować do miękkości (u mnie młoda fasolka z własnego ogródka i wystarczyło jej 10 minut gotowania) i odcedzić.

Na patelnię przelać olej, wsypać ziarna sezamu i zrumienić. Następnie przełożyć fasolkę szparagową (uwaga musi być dobrze odsączona z wody, bo w przeciwnym wypadku będzie „wyskakiwał” z patelni sezam). Razem wymieszać, smażyć jeszcze przez około 1 minutę i zdjąć z ognia. Dodać szczyptę czarnego pieprzu, czosnku niedźwiedziego i przyprawić do smaku solą.

Całość razem wymieszać i podawać na gorąco, jako letnie samodzielne danie (na obiad, bądź kolację) lub jako dodatek obiadowy.

Podane składniki wystarczą na około 2 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dokładnie jest inny i zdrowszy :) Dziękuję i zachęcam do spróbowania :)
Dorota [2017-07-17 12:24:55]
ciekawy zamiennik bułki tartej, super
jolka [2017-07-17 12:05:40]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.