Przepisy Extra

Wakacyjne danie z fasolką szparagową

To jednogarnkowa potrawa zwana z niemieckiego „ajntopf”. Dania jednogarnkowe mają w dzisiejszych czasach, kiedy występuje zjawisko totalnego braku czasu, niesłychaną popularność. Pozwalają w miarę szybko przygotować obiad, który w jednym daniu łączy cały obiad.

A dlaczego wakacyjne danie? Bo właśnie w okresie wakacji fasolka szparagowa oraz kalafior są łatwo dostępne. A to są podstawowe składniki tego dania. Warzywa te znane są z bardzo pozytywnego oddziaływania na organizm człowieka. Dostarczają witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu. Czytaj więcej

Ponadto danie jest łatwe i szybkie do przygotowania, dzięki czemu długo przy garach nie postoimy ;) a coś dobrego zjemy na obiad :)

Pozostaje tylko zachęcić do przygotowania obiadu wg tego przepisu kulinarnego, bo warto się zdrowo odżywiać i... w wakacje odpoczywać!

Smacznego :)

Składniki:

1 kg fasolki szparagowej
2 kostki bulionowe
1/2 kg kalafiora (1 główka)
1 łyżka oleju
20 dag cebuli
1/2 kg frankfurterek drobiowych
20 dag koncentratu pomidorowego
cząber
majeranek
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Fasolkę szparagową obrać, opłukać i połamać lub pokroić w 2 cm kawałki. Do dużego garnka wlać wodę (około 1 ½ litra). Zagotować i rozpuścić kostki rosołowe. Następnie przełożyć fasolkę szparagową i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 30 minut.

Kalafior oczyścić i podzielić na duże różyczki. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 5-10 minut. Następnie odcedzić, lekko ostudzić, pokroić i dodać do fasolki szparagowej. Razem wymieszać i gotować dalej do miękkości warzyw.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i zeszklić cebulę. Frankfurterki drobiowe pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Wymieszać i razem chwilkę podsmażyć. Następnie przełożyć do fasolki i jeszcze chwilkę pogotować. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Dodać szczyptę cząbru i majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać na gorąco z małymi świeżymi bułeczkami.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.