Fasolkę szparagową umyć, odciąć jej końcówki, następnie wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować przez około 10 minut, a następnie odcedzić.
Boczek wędzony pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć boczek i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do boczku, wymieszać i dalej smażyć, aż cebula się ładnie przyrumieni.
Następnie na patelnię przełożyć fasolkę szparagową, wymieszać i smażyć jeszcze razem przez około 5 minut. Na koniec dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku oraz sól i pieprz czarny do smaku. Wymieszać, całość posypać pokrojonym szczypiorkiem i podać na stół.
Fasolka z boczkiem świetnie smakuje serwowana na świeżym powietrzu.
Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.
Smacznego.