Przepisy Extra

Fasolka szparagowa z boczkiem wędzonym

Fasolka szparagowa z boczkiem wędzonym

Składniki:

65 dag fasolki szparagowej
30 dag boczku wędzonego
1 łyżka oleju
10 dag cebuli
majeranek
sól
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Fasolkę szparagową umyć, odciąć jej końcówki, następnie wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować przez około 10 minut, a następnie odcedzić.

Boczek wędzony pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć boczek i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do boczku, wymieszać i dalej smażyć, aż cebula się ładnie przyrumieni.

Następnie na patelnię przełożyć fasolkę szparagową, wymieszać i smażyć jeszcze razem przez około 5 minut. Na koniec dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku oraz sól i pieprz czarny do smaku. Wymieszać, całość posypać pokrojonym szczypiorkiem i podać na stół.

Fasolka z boczkiem świetnie smakuje serwowana na świeżym powietrzu.

Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.1529411764 stars based on 238 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.