Przepisy Extra

Fasolka szparagowa z boczkiem wędzonym

Fasolka szparagowa z boczkiem wędzonym

Składniki:

65 dag fasolki szparagowej
30 dag boczku wędzonego
1 łyżka oleju
10 dag cebuli
majeranek
sól
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Fasolkę szparagową umyć, odciąć jej końcówki, następnie wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować przez około 10 minut, a następnie odcedzić.

Boczek wędzony pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć boczek i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do boczku, wymieszać i dalej smażyć, aż cebula się ładnie przyrumieni.

Następnie na patelnię przełożyć fasolkę szparagową, wymieszać i smażyć jeszcze razem przez około 5 minut. Na koniec dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku oraz sól i pieprz czarny do smaku. Wymieszać, całość posypać pokrojonym szczypiorkiem i podać na stół.

Fasolka z boczkiem świetnie smakuje serwowana na świeżym powietrzu.

Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
To proste i bardzo smaczne danie, które idealnie pasuje na letni obiad na świeżym powietrzu. Na pewno będę wracać do tego przepisu! Zamieniłam tylko boczek na szynkę, bo jestem na diecie. Od siebie dodałam na koniec prażone płatki migdałowe, posypałam nimi danie na talerzu. Wyszło mega smaczne i chrupie, polecam :D
Ania40 [2024-07-04 13:50:25]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.